Конституционният съд отклони искането на БСП и "Възраждане" за преговорите със САЩ за АЕЦ "Козлодуй"

  • 11 май 2023 12:29

  • 821
  • 1
Конституционният съд отклони искането на БСП и "Възраждане" за преговорите със САЩ за АЕЦ "Козлодуй"
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Конституционният съд отклони искането на народни представители от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" за установяване на противоконституционност на Решение на 48-то Народно събрание за възлагане на Министерски съвет за провеждане на преговори с правителството на САЩ относно сключването на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй" с технологията АР 1000, прието от Народното събрание на 12 януари.

Докладчик по делото е председателят на Конституционния съд Павлина Панова. На заседанието присъстваха 10 конституционни съдии, а определението е прието с осем гласа. Съдиите Атанас Семов и Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия са подписали определението с особено мнение.

На 12 януари проектът на решение бе подкрепен от депутатите на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от", "Български възходБългарски възход„Български възход“ се самоопределя като националноконсервативна политическа партия, но" и един независим. "Против" бяха депутатите от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" и "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България". Народните представители от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" гласуваха с "въздържал се".

Според БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" решението на парламента противоречи на три члена от Конституцията, в които се постановяват: принципът за правовата държава, която се управлява според Конституцията и законите на страната; принципът за върховенството на Конституцията, на която другите закони не могат да противоречат; принципът на разделението на държавната власт на законодателна, изпълнителна и съдебна.

България подписва договори за предпроектно проучване за нови ядрени мощности със САЩ и Франция

"Налице е пряка намеса от страна на законодателната власт в правомощията на изпълнителната власт", се казва в искането до Конституционния съд на народните представители. Също така отбелязват, че Народното събрание е приело решението "с липса на национална стратегия за развитието на сектора, задължително условие съгл. чл. 3 ал. 3 от Закона за енергетиката". Друг аргумент на депутатите е, че за конкретна страна за преговори е посочено правителството на САЩ, което е дискриминационно и "се явява грубо нарушение и погазване на принципите за провеждане на процедури за обществени поръчки".

"С атакуваното от нас решение, се извършва дерогиране на въпросните правомощия от страна на Народното събрание и изземване на власт и оперативни управленски функции. И то именно такива, каквито не са му предоставени по Конституцията на Република България. Така с решение на Народното събрание се нарушава конституционно установеният баланс между трите власти и се пренебрегва Конституцията", се посочва още в искането.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
821 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.05.11 | 15:35

1
путинските говнояди дерат за да сме вързани към росатом. Е не мина. На когото не му харесва да заминава за крайцера мАсква еднопосочно. Да си вземат и шнорхел от кандидат-премиера на учиндолския цървул с намаление.

Добави коментар

Водещи новини