Доц. Николай Димитров: Прокуратурата не може да излезе от образа, с който битува в общественото съзнание

  • 03 май 2023 09:42

  • 778
  • 0
Доц. Николай Димитров: Прокуратурата не може да излезе от образа, с който битува в общественото съзнание
© Bulphoto/ архив
Слушай новината Слушай новината

"Нормално е да се появяват и подобни съмнения, че нещата не са такива, каквито са. Или не са много истински. От доста време главния прокурор Иван Гешев е в много маргинална позиция, в чисто научния смисъл. Той просто е изтласкан някъде в периферията. Той е носител на много стигми, които в момента се включват в този комплекс от обяснения на нещата."

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 508

Това каза в предаването "Преди всички" на БНР доц. Николай Димитров, социален психолог. Той анализира война на интерпретации след покушението върху автомобила на главния прокурор на 1 май.

"Това е нормален феномен, който е очакван. От чисто научна гледна точка това, което се изговаря в последните два дни - че има възможност това да е инсценировка, е част от този комплекс за обвиняване на "жертвата".

Димитров обърна внимание върху сюжетната линия, използвана от главния прокурор, че "мафията му има зъб".

"Започват да се бият тези две тези – имаме ли работеща съдебна система, прокуратура в частност, тя с или срещу мафията и организираната престъпност е. И в крайна сметка има ли нужда от реформа, ако тя си върши работата, а в случая тя си върши работата, след като организираната престъпност ѝ залага капани и се опитва да се бори с нея."

Атентатът срещу Гешев показва, че държавността е застрашена и е обект на саморазправа от хора, които имат някакви скрити помисли, коментира Николай Димитров в предаването "Преди всички". Според социалния психолог това много рязко ни вкарва в групата на държавите с мафия, но от друга гледна точка ни поставя при "добрите държави с мафия".

Доц. Димитров изрази мнение, че прокуратурата в България е изключително маргинализирана структура и обществото не я припознава. Той нарече това ценностна криза и отбеляза, че прокуратурата не прави нищо, за да се справи с това недоверие.

"Ролята на прокуратурата е да защитава обществото, а това, което наблюдаваме и слушаме като публично говорене от години насам е, че всъщност прокуратурата е бухалка в ръцете на държавата, за да се саморазправя с неудобните, или е удобен партньор за заигравка с организираната престъпност. Никой не направи нищо, за да изкара прокуратурата от този образ, който битува в общественото съзнание."

Българите много отдавна са загърбили политиците и властта си. Политиците и обикновеният гражданин живеят в две паралелни държави.  Обикновеният гражданин ще остане в изчаквателна позиция, за да види как ще завърши този пореден сеир, смята социалният психолог. Според него обаче това ще бъде използвано от политическата класа в преговорите за правителство.

Ясен Тодоров за опита за атентат срещу Гешев: Твърдението за инсценировка е нелепо

Доц. Димитров вижда сигнал към ГЕРБ, че "не трябва да забравят Иван Гешев, защото той със сигурност е пазител на много тайни и ще трябва по някакъв начин да му внимават". От друга страна от обединението ПП-ДБ, които бяха "нахъсани да се случи промяната, ще бъдат малко по-внимателни с прокуратурата и съдебната система", ако се изходи "от чисто битовото схващане, че на умряло куче не е хубаво да вадиш нож".

Най-вероятно малко ще се забави съдебната реформа, но не толкова заради случилото се с главния прокурор, а заради хода на преговорите между двете коалиции за съставяне на правителство, прогнозира той.

Последвайте канала на

Десислава Станева
778 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини