Записи и чатове: Прокуратурата разследва опит за отстраняване на висши магистрати, арестуваха Тони Иванов в Испания

  • 07 април 2023 09:41

  • 4334
  • 13
Записи и чатове: Прокуратурата разследва опит за отстраняване на висши магистрати, арестуваха Тони Иванов в Испания
© ПРБ

На 16.03.2023 г. бе дадена пресконференция във връзка с образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура за ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност, пране на пари и данъчни престъпления.

На нея бяха представени част от събрани доказателства, от които се установява, че лица, обект на разследвания, подсъдими и други провеждат срещи и разговори с цел организиране на кампания в САЩ, в страни членки на Европейския съюз и на територията на страната по дискредитиране и затрудняване дейността на правоохранителните органи, в т.ч. предприемането на действия, които биха довели до компрометиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители.

Представени бяха приобщени по надлежния законов ред веществени доказателства, представляващи листове с печатен и ръкописен текст, един от които съдържа следното: „ВТБ“ - отговарящ на абревиатурата на руската външно-търговска банка, включена в санкционни списъци на ЕС и САЩ; „Цецо от Белград“ - вероятно укриващият се в Сърбия Цветан Василев, подсъдим за ръководене на организирана престъпна група  и длъжностно присвояване на 2,7 млрд. лв. от КТБ, довело до фалита на банката.  Иззет е и лист с наименование „ВРЕДИТЕЛИ за уволнение“, съдържащ списък с имената и актуалните длъжности на съдии, прокурори и следователи от закритите структури на специализираното правосъдие. 

Иван Гешев: Няма да позволя магистрати да бъдат заплашвани от престъпни групи, ще разберем кой, как и колко плаща за това

Беше представено и съдържанието на два броя флашпамети, съдържащи  звукови файлове, представляващи разговори между следните лица - Дилиян Георгиев (с постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“), Красимир Каменов (привлечен в качеството на обвиняем за подбудителство към убийството на бивш служител на МВР, обявен за международно издирване в системата на Интерпол, с вероятно местонахождение ЮАР), Овидиу Семенеску (обявен за международно издирване в системата на Интерпол по разследване за участие в ОПГ на територията на България), както и лицето „Митко BIRD“, вероятно отнасящо се за Димитър СтояновДимитър СтояновДимитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.   През 1986 г. завършва, журналист. По досъдебното производство в качеството му на обвиняем е привлечен и Тони Иванов. (Същият междувременно е предприел действия по своето укриване извън територията на страната, установен е в Испания, където е задържан от компетентните органи по повод изпълнение на издадената от СГП Европейска заповед за арест.) 

От досъдебното производство на основание и по реда на чл. 216 от НПК са отделени материали, като са образувани следните самостоятелни досъдебни производства:

Досъдебно производство за това, че в периода от 2020 г. до 24.03.2023 г. на територията на Република България е действала организирана престъпна група с цел да върши съгласувано в страната престъпления по чл. 304б, ал. 1 от НК (търговия с влияние). Отделянето е във връзка със събрани доказателства относно действия на членове на организираната престъпна група по дискредитиране и затрудняване дейността на правоохранителните органи и отстраняване от длъжност на магистрати и висши полицейски служители.

С оглед събраните материали в хода на досъдебното производство, на Държавна агенция „Национална сигурност“ е възложена проверка, която да установи дали с действията по дискредитиране и опит за отстраняване на магистрати и висши полицейски служители, както и затрудняване дейността на правоохранителните органи, се застрашава и националната сигурност на страната.

От ДАНС е изискана информация за притежавани от лицата банкови сметки, движимо и недвижимо имущество в чужбина, като за целта проверката следва да се извърши по линия на международното сътрудничество, с цел придобиване на значими за разследването факти и обстоятелства.

На Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР и Дирекция „Инспекторат“- МВР е възложено извършване на проверка – какви действия са предприемани спрямо висши полицейски служители, с оглед наличната информация за опити за отстраняването им от системата на Министерство на вътрешните работи, както и налице ли са данни за извършвани плащания на служители на МВР, съпричастни към престъпната дейност.

В хода на разследването е отправена нова заплаха по отношение на магистрат, работещ по случая, за което е уведомена Главна дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието. На Главна дирекция „Национална полиция“ е възложено установяването на лицата, отправили заплахата. 

Друго досъдебно производство е отделено за организирана престъпна група за извършване на убийства. Отделянето е във връзка със събрани доказателства за дейността на престъпната група, като с ГДНП-МВР се провеждат съвместни действия по разследването с цел установяването на съпричастността на участници в групата към пет убийства и един опит за убийство, извършени в дълъг период от време. 

СГП ръководи и разследване за данъчно престъпление, извършено в периода от 2017 г. до 31.10.2022 г., при което е избегнато установяването и плащането на данъчни задължения по Закона за ДДС в големи размери. Предмет на разследване е дейността на търговски дружества, стопанисващи борса „Слатина“ в гр. София, в управителните органи на които участват свързани с Красимир Каменов лица.  В хода на разследването в края на 2022 г. са извършени претърсвания и изземвания, при които са иззети множество документи. 

По наказателните производства прокуратурата е възложила отделни действия и на КПКОНПИ и НАП. 

Назначена и изготвена е техническа експертиза на телефон, ползван от обвиняемия Дилиян Георгиев. Същата установява наличието на активна комуникация през мобилни приложения на обвиняемия Дилиян Георгиев с подсъдимия Цветан Василев, както и с лицата Димитър СтояновДимитър СтояновДимитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.   През 1986 г. завършва и Калин Едрев и други.

Общият обем на съдържащата се информация е в размер от 24 GB, като същата е в процес на анализ. Софийска градска прокуратура предоставя част от установената комуникация между посочените лица, кореспондираща със събраните доказателства за сговор на организираната престъпна група, с цел дискредитиране у нас и в чужбина и опити за елиминиране на висши магистрати и полицейски служители: 

Писмена комуникация от м. март 2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), в която се визират действия на лицето Овидиу Семенеску, обявен за издирване чрез Интерпол:

Писмена комуникация от м. март 2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), в която се визират действия на лицето Овидиу Семенеску, обявен за издирване чрез ИНТЕРПОЛ:

Писмена комуникация от началото на 2023 г. между Дилиян Георгиев и “Калин“ (вероятно Калин Едрев), в която се коментира лицето Овидиу Семенеску, обявен за издирване чрез Интерпол:

Писмена комуникация от началото на 2023 г. между Дилиян Георгиев и “Калин“ (вероятно Калин Едрев), в която се коментира лицето Овидиу Семенеску, обявен за издирване чрез ИНТЕРПОЛ:

Писмена комуникация от края на 2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), в която двамата коментират пътуване на обвиняемия Дилиян Георгиев до Сърбия и предстоящи негови срещи с подсъдимия Цветан Василев:

Писмена комуникация от края на 2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), в която двамата коментират пътуване на обвиняемия Дилиян Георгиев до Сърбия и предстоящи негови срещи с подсъдимия Цветан Василев:

Писмена комуникация от началото на 2023 г. между Дилиян Георгиев и лице, посочено като „Цветан Василев“, в която се обсъжда организацията на предстоящото пътуване до Белград и Ниш на Дилиян Георгиев, с цел срещи между двамата:

Писмена комуникация от началото на 2023 г. между Дилиян Георгиев и лице, посочено като „Цветан Василев“, в която се обсъжда организацията на предстоящото пътуване до Белград и Ниш на Дилиян Георгиев, с цел срещи между двамата.

Писмена комуникация от 23.12.2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), при която в 18,01 часа обвиняемият Георгиев изпраща на Стоянов текстови файл, с наименование TXT_20221223_16…, съдържащ писмо от американския конгресмен Уорън Дейвидсън, изпратено предходния ден до секретаря по финанси на САЩ. Копие от писмото за първи път е разпространено във фейсбук профил на потребител от България около 16,00 часа на 23.12.2022 г. В 19,40 часа същия ден копие на официалното писмо на члена на Конгреса на САЩ Уорън Дейвидсън е изпратено от Дилиян Георгиев на „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов).  (До този момент подобно писмо не е предоставяно от офиса на конгресмена. Уорън Дейвидсън разпространява снимки от своето писмо до секретаря по финанси на САЩ чрез  официалния си профил в Туитър четири часа по-късно, в 23.40 часа българско време.)

Копие от писмото

Писмена комуникация между обвиняемия Дилиян Георгиев и неустановено лице, в която се споменава името на министъра на вътрешните работи (към 28.10.2022 г. Бойко Рашков) и лице, посочено като „Каратиста“:

По досъдебното производство за организирана престъпна група за търговия с влияние, с цел осъществяването на действия по отстраняване на висши магистрати и полицаи, са налични и множество звукови файлове.  Три от тях представляват телефонни разговори между обявения за издирване от Интерпол като подбудител на убийство на бивш полицейски служител Красимир Каменов със свидетел по делото. В записите се визират различни факти и обстоятелства, свързани с престъпната дейност на ОПГ, като се споменават следните имена, абревиатури и други: „Цецо Василев“, „Овидиу“, „Бобока“, „Митко“, „Бърд“-а, „Дилиян“, „Боян“.

Съдържание на разговор 1

Красимир Каменов: Не бе, брат, .... това е заради Овидиу и заради тоя от Белград - Цецо Василев. Разбираш ли?

Свидетел: Да, да, да. Викам да не е нещо заради нас, нещо да ....

Красимир Каменов: Не бе, брат, ти луд ли си. Е, какво да те дебнат? Какво общо имаш ти с тия хора, бе?

Свидетел: Абе откъде да знам. Аз да те питам.

Красимир Каменов: Не ги познаваш бе, брато.

Свидетел: Ти си по наясно.. Ясно, ясно.

Красимир Каменов: Не ги познаваш и толкова.

Свидетел: Щото...

Красимир Каменов: Кой ще докаже, че имаш отношения с некви такива хора - никой.

Свидетел: Да, да, да.

Красимир Каменов: Ние стоиме далеч от тия неща. Аз ги познавам тия, ама ти откъде да ги познаваш.

Свидетел: Че беше бая притеснена жената. И викам, какво ли пък е станало.

Красимир Каменов: Не, бе.. тя ми разказа всичко какво е.

Съдържание на разговор 2

Красимир Каменов: Това са точно тия - ГДНП, въпреки, че тоя го няма.

Свидетел: Аа, пак отгоре, от Мишо Наумов…

Красимир Каменов: Да, ама не е той тоя път. Други са, но те са пак негови хора..

Свидетел: А тоя нали щеха да го гонят тоя боклук, бе?

Красимир Каменов: Еми всеки момент, всеки момент, брат, ей това все натискам….

Свидетел: Е…бахтии…

Красимир Каменов: Ти виждаш ли? Всеки момент, спокойно! Дадено е всичко каквото трябва, чакаме, разбираш ли?

Свидетел: Да, да, да…

Красимир Каменов: Така, че…сега какво да направим?

Съдържание на разговор 3

Красимир Каменов: Той си знае нещата Дилян.

Свидетел: Ааа, добре....добре.

Красимир Каменов: И те от …го …раз… те го и канят на разпити нещо, ама нищо конкретно нямат, разбираш ли?

Свидетел: Да.

Красимир Каменов: Сега не знам какво са написали, ще ги видиме, то ще излезе наяве. За сега – пълно мълчание…

Свидетел: А бе, ще се оправи значи, то това е важното…

Красимир Каменов: Да, той Бобока му прати адвокати, това-онова…

Свидетел: Щото се чухме снощи.

Красимир Каменов: Да.

Свидетел: Снощи се чухме да му кажа днеска там, дали са ми номера на коли, кой на къде вози…. К`во вози и се разбрахме днеска да се видиме с него и този от Бърд…ааа… Митко…

Красимир Каменов: Еми, не ме … ще ги дадеш на Боян, пък той ще му ги даде на тоя Пацо, те имат от там пък връзката те, разбираш ли?

Свидетел: Да.

Красимир Каменов: Щот му трябват на тоя (не се чува) …. Тоя се е навънка, аз т`ва му викам... действай, не се помотвай, провери ги тея за какво става дума, продължаваш! Пак го дебнеш, пък там да му вземеш интервю, какво ще му направят на журналист, а?

Свидетел: Нищо, той си е журналист, какво ще му направят?

Красимир Каменов: Абе, моля ти се, нищо няма да стане, мани не ги…натискаме ги по всички клаксони, няма как.

Свидетел: Добре, аз утре ще се видя с Боян така или иначе да му дам парите, дето са си за тоя месец вече…

Красимир Каменов: Добре, брат…(не се разбира)…

Свидетел: …и ще му дам номера на коли….

Красимир Каменов: …като ги имаш тея неща, му ги дай да ги даде на ония, да.

Свидетел: Да, да да, ще му ги дам на него.

Красимир Каменов: Добре, брат! Айде чао!

Свидетел: Айде!

Обемът от факти и обстоятелства, които се проверяват и събират е изключително голям, като СГП своевременно ще продължи да запознава обществеността, относно развитието на наказателните производства.

Настоящата информация се предоставя след издадено разрешение по чл. 198 от НПК от съответните наблюдаващи прокурори. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
4334 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2023.04.07 | 10:00

1
вчера се осраха с делото за теча от НАП, днес - давай нови партенки.

2023.04.07 | 18:51

13
трябва да се симулира дейност

2023.04.07 | 10:27

2
Време е за УВОЛНЕНИЕ на руската подводница от Дондуков 2.

2023.04.07 | 18:50

12
точно!

2023.04.07 | 10:56

6
Е и кво, ще останат другите подводници болшевиките от герберасията и сдс от бсп от дпс и останалите бо,клу,ци.
ШИИБАМ ЧЕРВЕНИ ПП -тЪ...И ДБ-тъ

2023.04.07 | 11:59

11
До 9 .....Е , ТЕ СИ ИМАТ ТРАНСЛАТОРИ...., САЙТА БЪРД, СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА, БОБОКА , ...ТЕ ГОВОРЯТ ВМЕСТО ТЯХ ....ПРЕДИ МЕСЕЦ ..БОБОКА БЕШЕ В НОВА ТВ ...., А И ПО БНР , СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА НАРЕЧЕ ТОЗИ ОТ " БЪРД" ..- ." КОЛЕГАТА " ........ТЕ СА ПУСНАЛИ ЧАКАЛИ В ЕФИРА, КОИТО ДА ПИЩЯТ СРЕЩУ КАСКЕТА...НАЛИ Е ВАЖНО ТОВА ..., А ИМЕННО КАКТО ГО НАРИЧАТ ТИЯ БАНДИТИ - ...." КАСКЕТА " ...

2023.04.07 | 11:56

10
'списък с имената и актуалните длъжности на съдии, прокypори и следователи от закритите структури на специализираното правосъдие' - я сега да погледнем кои закриха специалния съд. Е, тези същите са част от тази организация.

2023.04.07 | 11:52

9
Егати простите бандюги...те не могат да пишат, камо ли да се пазят....ефира се слуша и чете навсякъде по Земята
ПАРАДОКС

2023.04.07 | 11:11

8
КОГАТО БОЙКО УПРАВЛЯВА , ИМА ТАКАВА СВОБОДА НА СЛОВАТА , ЧЕ НА ХОРАТА ИМ СЕ ПОВДИГА ОТ ПОРЪЧКОВИ ЖУРНАЛЯ, КОИТО ВСЕКИ ДЕН ИЗМИСЛЯХА ЛЪЖИ ЗА ГЕРБ . ОФИЦИАЛНИТЕ ТРИ НАЦИОНАЛНИ ТЕЛЕВИЗИИ НАД ГОДИНА И ПОЛОВИНА ТОЛЕРИРАХА КИРУ ,АСЕН , ДАМАДЖАНЪ , БЕЗ ДА СА КРИТИЧНИ ,ЗА ЗАЕМИТЕ И ДЪЛГА , ЗА СКЪПИТЕ ХРАНИ, ЗА ИНФЛАЦИЯТА , ЗА КРИМИНАЛНИТЕ МИГРАНТИ, ЗА ОКУПИРАНЕТО НА МВР ОТ ПИЯНИЦА ДАМАДЖАНЪ, КОЙТО РАЗРУШИ ПРАВООХРАНИТЕЛНАТА СИСТЕМА . ТОВА СЕ МЪЛЧЕШЕ ОТ ТРИТЕ НАЦИОНАЛНИ ТЕЛЕВИЗИИ . ЗАЩО ¿??
ШИИБАМ ЧЕРВЕНИ ПП -тЪ...И ДБ-тъ

2023.04.07 | 10:55

5
БАУУ , БАУУУ ..... АМИ ЕТО ГИ ...,ТИЯ . . ,ЗА КОИТО ...Е ВАЖНО ДА ИМА ХОРА , КОИТО ДА ПИЩЯТ СРЕЩУ КАСКЕТА......, ТОВА СА ПИЩЯЩИТЕ ...ТО ИМА И ПСЕВДОЖУРНАЛЯ ВЪТРЕ ... САЙТА БЪРД, СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА ОТ БНР ( И ТЯ ПИЩИ СРЕЩУ КАСКЕТА) ...., РАЗНИ ИИДИОТИ ПО ВЕСТНИК "СЕГА", " КАПИТАЛ " , TV 1 ,КЪДЕТО ВЕЧНО Е РАШО ДАМАДЖАНЪ ..., .......ИМА ..НЕ Е КАТО ДА НЯМА НАЛИ .. .¿?? .. . .

2023.04.07 | 10:57

7
Значи си нашибал тиквуня,той е най големия болшевишки лумпен,иначе яко са та шибали лумпените и имаш да си връщаш ли.
ШИИБАМ ЧЕРВЕНИ ПП -тЪ...И ДБ-тъ

2023.04.07 | 10:53

4
.. АМИ ЕТО ГИ ...ТИЯ ЗА , КОИТО ...Е ВАЖНО ДА ИМА ХОРА , КОИТО ДА ПИЩЯТ СРЕЩУ КАСКЕТА......, ТОВА СА ПИЩЯЩИТЕ ...ТО ИМА И ПСЕВДОЖУРНАЛЯ ВЪТРЕ ... САЙТА БЪРД, СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА ОТ БНР ( И ТЯ ПИЩИ СРЕЩУ КАСКЕТА) ...., РАЗНИ ИИДИОТИ ПО ВЕСТНИК "СЕГА", " КАПИТАЛ " , TV 1 ,КЪДЕТО ВЕЧНО Е РАШО ДАМАДЖАНЪ ..., .......ИМА ..НЕ Е КАТО ДА НЯМА НАЛИ .. .¿?? .. . .
така като гледам

2023.04.07 | 10:46

3
и Муньо е замесен.

Добави коментар

Водещи новини