Правосъдният министър инспектира женския затвор в Сливен

  • 03 април 2023 15:48

  • 948
  • 5
Правосъдният министър инспектира женския затвор в Сливен
© Министерство на правосъдието

Условията в единствения затвор за жени в страната – този в Сливен, отговарят на всички стандарти. Това коментира след инспекция на затвора, проведена днес, министърът на правосъдието Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо. Той бе в Сливен заедно с ресорния заместник-министър Мария Павлова и главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов.

„С ръководството на ГДИН направихме инспекция на затвора, където 210 лишени от свобода изтърпяват наказанията си. Проверихме условията – те отговарят на всички стандарти. И макар че ежедневно се сблъсква с големите предизвикателства, характерни за всяко подобно място, ръководството на затвора се справя много добре. И тук, както от началото на мандата ни, продължаваме да говорим за работата, която трябва да се извършва със затворниците така, че когато излязат на свобода доколкото е възможно, да бъдат поправени – в интерес на сигурността на хората „навън“. Няма да се уморим да повтаряме, че онова, което се случва в затворите, касае всички“, категоричен бе министър Зарков.

Към днешна дата в корпуса на затвора в Сливен и в двете общежития от открит тип „Рамануша“ и „Сливен“ лишените от свобода са 210, в ареста са настанени 37 задържани лица. Общият брой на персонала е 161, от тях 111 надзорно-охранителен състав.

Статистическите данни за настанените осъдени и задържани жени показват липса на пренаселеност. След основния ремонт на отделенията в централната част на корпуса преди 7 години, условията са в съответствие с нормативните изисквания и препоръки на национални и международни институции и организации. Всяко жилищно помещение разполага със самостоятелен санитарен възел, на всеки коридор са обособени общи помещения за лична хигиена. В затвора функционират зали за групова работа, библиотека, киносалон, параклис, зали за свиждане.

Лишените от свобода, които полагат труд на територията на затвора – домакински щат, шивашки цех и други две производствени звена, са 70. В Средно училище „Аргира Жечкова“ тази учебна година се обучават 42 жени. В училището, освен знания, те имат възможност да получат и професионална квалификация за шивач. В детската ясла към затвора е настанена една майка със своето бебе.

Съгласно Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, децата на лишените от свобода жени могат да останат при майките си в Отделението за бременни и майки с деца към затвора до навършване на едногодишна възраст. Обновеното със средства от Норвежкия финансов механизъм отделение разполага с 10 легла, кът за игра, млечна кухня с възможност майките да приготвят храна, сервизно помещение за децата с баня, пералня и сушилня.

Владимир Василев
948 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
НОРВЕЖКИТЕ СКОТОВЕ

2023.04.04 | 04:15

5
КРЕПАТ Г О В НАРНИКА БЪЛГАРИЯ!
ПО 1 ГЛАСОПОДАВАТЕЛ

2023.04.04 | 04:11

4
И СЕМЕЙСТВОТО МУ! ДЕМЕК
ГЯУРИ МРЪСНИ!

2023.04.04 | 04:09

3
НА ВСЕКИ ЗАТВОРНИК ПО 1 НАДЗИРАТЕЛ! МАЙКА ВИ ДА Е В А И ИЗ РОДИ!
НА 210

2023.04.04 | 04:07

2
111 НА ХРАНИЛКАТА! БЪЛГАРИЯ Е МРЪСЕН К ЕНЕФ!

2023.04.03 | 16:39

1
Уф, това мазно лайно

Добави коментар

Водещи новини