Домашен арест за мъжа, предлагал имотна облага срещу глас за изборите

  • 30 март 2023 16:25

  • 255
  • 2
Домашен арест за мъжа, предлагал имотна облага срещу глас за изборите
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Мярка за неотклонение „домашен арест“ на обвиняем, предлагал имотна облага с цел да склони двама души да упражнят избирателните си права в полза на определен кандидат на изборите в неделя, определи Районният съд в Дупница. Съдът не уважи искането на Районната прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщиха от съда.

Спрямо К. М. от Сапарева баня е повдигнато обвинение за престъпление, а от събраните гласни доказателства е видно, че обвиняемият е предлагал имотна облага на един от свидетелите, като му е обещал, че след изборите, ако гласува за народен представител в полза на определен кандидат, ще го подпомогне финансово, без да уточнява сумата, като е знаел, че семейството му е многодетно, както и на втори свидетел, на който му е обещал да му продава авточасти на по-ниски цени. 

От свидетелските показания е видно, че всички разпитвани лица са склонявани от обвиняемия да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат, като независимо от обстоятелството, че не са приемали насериозно мотивацията, насочена от обвиняемия към тях, то настоящият съдебен състав счита, че деянието е изпълнено от обективна и субективна страна по отношение на посочените свидетели. 

Видно от справката за съдимост, обвиняемият К. М. е осъждан, като присъдата е влязла в сила през месец октомври 2022 г. и изтърпяването на наложеното наказание „лишаване от свобода“ е отложено за срок от три години. Преди това лицето е осъждано за престъпление по чл. 354 а, ал. 3 от НК, като е реабилитирано.  Мъжът няма други криминални прояви, но има данни за употреба на наркотични вещества, за което е и осъждан два пъти, уточниха от съда. 

Съдът счита, че вземането на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ е неоправдано, тъй като се касае за млад човек, който във връзка с предстоящите избори е решил да помогне в полза на определена партия да събере определен брой гласове, но по никакъв начин същият не е действал брутално спрямо правото на избор на всеки един от неговите близки и познати, с които е разговарял. Напротив, същите даже са го вземали на подбив, когато е апелирал да упражнят избирателния си вот за определен кандидат.

Задържаха купувач на гласове в Сапарева баня

Лицето е с трайно установен адрес, няма данни  да се укрие от органите на правосъдието, тъй като самият той е съдействал изцяло за разкриване на деянието, признал се е за виновен, съжалява за случая и е поискал да сключи споразумение.

С наложеното му наказание, К.М. няма право без разрешение на съответния орган от съдебната система - съд или прокурор,  да променя и напуска посочения адрес в гр. Сапарева баня, на който следва да изпълнява мярката. Определението подлежи на незабавно изпълнение, но и на обжалване и протест в 3-дневен срок, считано от днес, пред Окръжен съд – Кюстендил.

33-годишният мъж беше задържан преди три дни при специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите при подготовката и провеждането на изборите за Народно събрание. Това съобщиха от полицията в Кюстендил. Мъжът беше задържан с полицейска заповед в ареста на РУ - Дупница. От него тогава беше иззет списък с 19 имена.

Цветелина Кирилова
255 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.30 | 21:55

2
Вече и с интимна облага ли се купуват гласове?
мошеници не ни правете на идиоти срещу 150 лева к

2023.03.30 | 18:48

1
Докато на такива престъпници за купуване на гласове не им давате реални присъди, те ще съществуват. Присъда: 20 години затвор! Стоп на шарлатанията! мошеници не ни правете на идиоти срещу 150 лева купен глас

Добави коментар

Водещи новини