Прокуратурата разпореди проверка за случая със събраните стотици лични карти в Девин

  • 24 март 2023 15:11

  • 420
  • 0
Прокуратурата разпореди проверка за случая със събраните стотици лични карти в Девин
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Районната прокуратура в Смолян разпореди проверка след телевизионен репортаж от Девин, при който стана ясно, че един от обитателите на ромския квартал в града е събрал около 180 лични карти на местни жители. От пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив заявиха, че държавното обвинение се е самосезирало по медийни публикации, а при проверката трябва да се установи дали събирането на лични карти е част от организация за купуване на гласове. Обяснението на жителите на квартала е, че са събрали тези лични карти заради подписка с искане да се изсели една от фамилиите, коментира пред БТА кметът на Девин Здравко Иванов.

Случаят със стотиците лични карти стана известен след скандала, предизвикан при сбиване на две фамилии в кв. "Забрал" в Девин. Обяснявайки причините за спречкването между родовете в началото на седмицата, един от жителите на махалата показа в телевизионен ефир днес събраните близо 180 лични карти. На един адрес на ул. „Освобождение“ в кв. Забрал са регистрирани 226 души, настанени  в две социални жилища, обясни кметът Здравко Иванов.  Само 7 от тях са вписани през последните 4 г., останалите са регистрирани по-рано.  Според кмета напрежението между двата рода е ескалирало тази седмица, след като от няколко месеца представителите на фамилиите се спречквали със съобщения в социалните мрежи. 

Обвинения за купуване на гласове в Девин: Събират личните ни карти срещу 20 лева

От прокуратурата е указано на служителите на МВР да установят кое е лицето, събрало личните карти и да изяснят дали се е осъществило организиране на купуване на гласове, според информация от пресцентъра на АП – Пловдив. Срокът за приключване на проверката е 48 часа. 

Константин Тодоров
420 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини