Бивш правосъден министър: Смесването на политика и право е опасно

  • 23 март 2023 21:17

  • 723
  • 2
Бивш правосъден министър: Смесването на политика и право е опасно
©
Слушай новината Слушай новината

Главният прокурор е добре да не съобщава само подозрения и страхове. Когато изказва такива тежки обвинения, е наложителни да говори с имена и конкретика. Изглежда сякаш прокуратурата се опитва да отправя политически послания, а магистратите единствено трябва да четат закона и да го прилагат. Смесването на политика и право е много опасно. Това заяви бившият министър на правосъдието Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова в ефира на "Денят ON AIR".

По думите ѝ механизмът за разследване на главния прокурор се прави, за да повиши доверието на гражданите към съдебната система, тъй като то било драматично ниско.

"Ако няма институция, която да раздава правосъдие, тогава няма функциониращо общество. Няма начин законът да не бъде приет рано или късно, той е в основата на правосъдната реформа. Крум Зарков е един от министрите, които брилянтно си свършиха работата", смята тя.

Рисковете пред независимостта на магистратите обсъди Гешев при срещите си с членове на ЕП в Брюксел

Според нея разпоредбите, които предстои да бъдат приети, "ще внесат допълнителна сигурност у главния прокурор, че няма да може да бъде политически уволняван".

 Златанова коментира и доклада на департамента на САЩ, който сериозно осъжда нивата на корупция у нас.

"Такива текстове излизат всяка година. Отказът от реформи е много видим. Много е жалко, че се вижда и отвън, имайки предвид, че сме най-потърпевшите от липсва на реформи, а не американците", отбеляза тя. 

Бившият правосъден министър констатира, че е на лице "липса на чуваемост в политиците".

Златанова не пропусна да изрази становище и по отношение на изказването на президента Румен Радев, че България няма да позволи снаряди, произведени у нас, да отпътуват за Украйна през посредници.

"Партньорите ни вероятно се чудят какво искаме да им кажем с това изказване. В чисто човешки план е неразбираемо да не съчувстваш и помагаш на по-малка страна, нападната от по-големия си съсед", смята тя. Гостът допълни, че в близките часове президентът следва да обясни изказването си, защото би предизвикало объркване у партньорите на страната.

Златанова каза още, че "ако се организираме бързо с охраната на границата, ще бъде сериозен пробив за приемането ни  Шенген". Тя е на мнение, че по този начин ще бъдат успокоени много държави, които са против нас. 

Мая Йорданова
723 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мунчо къде е Мунчо

2023.03.24 | 06:58

1
Мунчо къде е Мунчо Къде е Мунчо
Ггг

2023.03.24 | 06:59

2
Прави безплатни оргии

Добави коментар

Водещи новини