Жена се призна за виновна за превеждане през граница на издирван грузински гражданин и документно престъпление

  • 23 март 2023 16:47

  • 553
  • 1
Жена се призна за виновна за превеждане през граница на издирван грузински гражданин и документно престъпление
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Българка на 50 години се призна за виновна пред Районния съд в Кюстендил в две престъпления – документно престъпление и че е превела през границата на страната ни гражданин на Грузия, обявен за международно издирване, съобщиха от съда в Кюстендил.

Обвиняемата ще изтърпи наказание "лишаване от свобода" за срок от 12 месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 3 години. Съдът одобри споразумението, постигнато между Районната прокуратура и защитата на обвиняемата жена.

На 21 юни 2021 г., в ОДМВР Кюстендил, в сектор "Български документи за самоличност", подсъдимата М.П. умишлено съдействала да бъдат внесени неверни обстоятелства в официален документ за самоличност. В резултат на действията ѝ при издаване на задграничен паспорт бил фотографиран гражданинът на Грузия П.О., а не частното лице, заявило административната услуга, уточниха от Апелативната прокуратура в София. 

Шестима трафиканти на хора са арестувани в Североизточна Гърция

Така, в български задграничен паспорт, издаден на 33-годишен кюстендилец, вместо неговата снимка, е бил фотографиран П. О., 38-годишен гражданин на Република Грузия.

Няколко дни по-късно - на 24 юни, на ГКПП "Калотина", М.П. превела през границата на страната с личния си автомобил "Порше", със софийска регистрация, чуждестранния гражданин П.О. без разрешение на надлежните органи на властта. 

В хода на разследването е било установено, че мъжът е обявен за международно издирване от Казахстан за отвличане, като за него има издаден червен бюлетин с цел арест и екстрадиция.

В полза на държавата е отнето превозното средство, с което е извършено деянието. М.П. е осъдена да плати и разноските по делото, в размер на 1 457, 32 лв., казаха от съда в Кюстендил. Оттам уточниха, че определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Мая Йорданова
553 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.23 | 21:01

1
палавница...

Добави коментар

Водещи новини