ВАС отмени решение на ЦИК за състава на СИК в Община Сатовча

  • 22 март 2023 17:21

  • 243
  • 0
ВАС отмени решение на ЦИК за състава на СИК в Община Сатовча
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Върховният административен съд отмени решение № 1786-НС/16.03.2023 г. на Централна избирателна комисия, с което е отменено решение № 75-НС от 07.03.2023 г. на Районна избирателна комисия /РИК/ – Благоевград и преписката е върната за назначаването на съставите на СИК в община Сатовча.

Дело № 2863 от 2023 г. е образувано по жалба от Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“. Върховните магистрати приемат, че жалбата е основателна, тъй като при постановяване на оспореното пред съда решение са допуснати нарушения, които обуславят неговата отмяна.

По силата на чл. 91 ал.13 от Изборния кодекс, когато районната или общинската избирателна комисия не назначи в срока по чл. 89 секционните избирателни комисии, тя изпраща незабавно цялата документация в ЦИК, която назначава секционните избирателни комисии. ЦИК има не само право, но и задължение за предприемане на незабавни действия по назначаване на секционните избирателни комисии, като не може да отмени решението на РИК и да върне материалите за ново произнасяне. 

ЦИК назначи СИК в чужбина

Така разписаната процедура има за цел да гарантира своевременното предприемане на действията, необходими за законосъобразното провеждане на съответния избор. В случая не са от значение обстоятелствата, довели до неизпълнение на задължението по чл. 91 ал. 11 и 12 от ИК от страна на районната избирателна комисия. За да се изпрати документацията на ЦИК за изпълнение на процедурата по чл. 91 ал. 13 от ИК е необходимо и достатъчно да е налице неназначаване на СИК в срок от 25 дни преди датата за провеждане на съответния избор. В случая е безспорно, че РИК-Благоевград не е назначила СИК за Община Сатовча в законовия срок, поради което документацията е изпратена на горестоящия орган за осъществяване на тези действия, съобразно правомощията му.

След като не е изпълнила вменените от законодателя задължения, а е отменила решението на РИК с № 75-НС от 07.03.2023 г. и е върнала преписката за ново произнасяне, ЦИК е постановила незаконосъобразен административен акт, който следва да бъде отменен. Поради това преписката следва да се върне на ЦИК за изпълнение на задължението по чл. 91 ал. 13 от ИК за назначаване на секционни избирателни комисии на територията на Община Сатовча за провеждане на избори за народни представители на 02 април 2023 г., съобщават от пресцентъра на ВАС. 

Филип Епитропов
243 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини