Крум Зарков: От медиацията може да печелят всички

  • 22 март 2023 12:31

  • 212
  • 2
Крум Зарков: От медиацията може да печелят всички
© Министерство на правосъдието
Слушай новината Слушай новината

„Медиацията като алтернативен начин за решаване на спорове може да се окаже ситуация, в която всички печелят: системата на правораздаване и най-вече страните по спора. Така че да разберат, че техният конфликт може да се разреши по цивилизован начин и двете страни да излязат победители или поне еднакво загубили“. Това заяви служебният министър на правосъдието Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо на конференция „Медиацията по висящи съдебни дела - възможност и полза за всички участници“, провеждана в зала „Тържествена“ на Съдебната палата. На форума присъстваха председателите на двете върховни съдилища, председателят на Висшия адвокатски съвет, членове на ВСС, депутати от 48-ото НС.

Поводът са последните изменения в Закона за медиацията, изготвени от работна група, внесени от Министерството на правосъдието и гласувани от последния парламент. Одобрените промени предвидиха задължителна съдебна медиация по 6 вида дела, сред които разпределяне на ползването на съсобствена вещ, втора фаза на делба, изпълнения на задължения по етажната собственост и др. Дава се и възможност по негова преценка съдът да задължи страните да участват в процедура по медиация и по други дела – разводи, упражняване на родителски права, издръжка, трудови спорове, и др. Депутатите записаха също, че задължителната съдебна медиация ще е в сила от 1 юли 2024 г.

Министър Зарков: Надявам се обещанията за съдебна реформа да бъдат реализирани след изборите

След теоретичния, политически и всякакъв дебат предстои по-тежката част – ефективното приложение на закона, напомни министър Зарков, цитиран от правосъдното ведомство.

„Комбинацията от претоварването на съдебната система, общото неудовлетворение от нея в представите на много хора и нарастващата конфликтност в обществото изисква ясно да идентифицираме кои конфликти са подходящи за предложеното решение и законодателят даде своята рамка. Сега системата трябва да бъде подготвена да ги приеме, за да се получи комбинацията от авторитет и сериозност, задоволяваща страните. Така че после да преминем към фазата, в която медиацията няма да е задължителна, а да се пристъпва към нея от само себе си“, подчерта министърът.

 

Константин Тодоров
212 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Валя

2023.03.22 | 13:05

2
Ами наистина искам да му се издрусам в гадната, комунистическа муцуна

2023.03.22 | 12:46

1
Защо давате думата на това мутренско лай@но? Протежвто на Иво Карамански ще оправя правосъдието. Това е кощунство, наглост спрямо Българските граждани.

Добави коментар

Водещи новини