Прокуратурата се зае с картината на Джаксън Полък

  • 21 март 2023 17:13

  • 457
  • 0
Прокуратурата се зае с картината на Джаксън Полък
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

От днес, 21.03.2023 г., Софийска градска прокуратура (СГП) осъществява ръководството и надзора върху разследване, водено от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), свързано с картина, за която има данни, че е произведение на американския художник Джаксън Полък.

Досъдебното производство е започнато в условията на неотложност на 18.02.2023 г. от ГДБОП със съставянето на протокола за първо действие по разследването и първоначално е водено под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура (СРП) за вещно укривателство – престъпление по чл. 215 от НК. След проведено разследване с постановление на прокурор в СРП от 21.03.2023 г. делото е изпратено на СГП и незабавно е било прието по компетентност от прокурор от СГП. Досъдебното производство ще продължи да се води за престъпление по чл. 278а от НК и в хода му ще се установи дали евентуално картината представлява културна ценност, която не е идентифицирана и регистрирана и дали тя е предлагана за отчуждаване или е била отчуждена. 

Удар: ГДБОП откри в България картина на Джаксън Полък за 50 млн. евро

В хода на разследването картина, за която се счита, че може да е произведение на американския художник Джаксън Полък, е била приобщена като веществено доказателство по делото. Картината се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана. По делото е назначена експертиза за автентичност и идентификация на картината. Според заключението експертното изследване показва, че картината би могла да е автентична, но са необходими допълнителни изследвания. 

Найден Тодоров: Картината на Джаксън Полък беше открита още преди седмици

Наблюдаващият прокурор в СГП незабавно предприе необходимите действия в рамките на своята компетентност за установяване на всички факти и обстоятелства по случая. Дадени са подробни указания, които предстои да бъдат изпълнени. Ще бъде назначена допълнителна експертиза, която да изследва автентичността на картината. Разследването продължава от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП, съобщиха от пресцентъра на ПРБ.

Филип Епитропов
457 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини