Иван Гешев: Който върви по криви пътища, ще падне рязко

  • 18 март 2023 11:25

  • 2147
  • 26
Иван Гешев: Който върви по криви пътища, ще падне рязко
© Булфото

Какво би станало, ако в Италия или в Германия, се види това, което българските граждани видяха в четвъртък, а именно - срастването, симбиозата на криминални авторитети, които навремето наричахме мутри, осъдени лица, лица, осъдени от Интерпол, лица, които наричат себе си "журналисти", "публични личности" и "публични организации", за които не бих използвал думите "партии". В тези държави най-вероятно би избухнало нещо с размерите на „Уотъргейт“. В България, за съжаление, на никой не му прави впечатление. За нас не е новина, че живеем в такава държава, че мафията се разраства, атакува държавните институции и хората живеят все по-зле по тази причина. Това заяви в интервю за БГНЕС главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

Прокуратурата съобщи в четвъртък, че е разкрита организирана престъпна група, обвинена в множество престъпления. При претърсвания на имоти на обвиняемите са открити списъци с имена на следователи, прокурори и съдии, които са били заплашвани, открити са наркотици.

Иззети са и 15 аудиозаписа, на които лицето, наречено Красимир Каменов – Къро разговаря с обвиняемите, както и с лице, за което има данни, че е журналист, засягайки имена на политици, партии и др.

„Става дума за досъдебно производство, което се наблюдава от Софийска градска прокуратура за организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и пране на пари. В хода на досъдебното производство са събрани допълнителни доказателства за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение и вероятно за организирана престъпна дейност за търговия с влияние. Колегите заявиха, че ще се извърши анализ за отделяне на тези материали в други досъдебни производства“, обясни главният прокурор и уточни, че досъдебното производство е започнало по сигнал на българските служби за сигурност, след това е имало жалби на български граждани: „Това е станало още през септември 2022 г. Още тогава е било привлечено едно лице като обвиняем с мярка "подписка". След това е продължила работата, за да се стигне до информацията, която предоставихме“.

Към момента по досъдебното производство има двама обвиняеми, на единия бе потвърдена мярката задържане под стража. От опита си като прокурор и следовател, Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във прогнозира, че има основания за привличане на допълнително лица в качеството им на обвиняеми.

Иван Гешев: Въпреки безогледния политически натиск, резултатите на прокуратурата и следствието са водещи в ЕС

Той посочи още, че голяма част от материалите са класифицирана информация, така че няма как да бъдат оповестени, и с тях да бъдат запознати българските граждани.

„Прокурорите и следователите, с които разговарях ме увериха, че ще има доста сериозни разследвания. Тези разследвания няма да са само тези три, а има и други разследвания, които към този момент не следва да се коментират“, подчерта Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

Главният прокурор бе категоричен, че изнесените данни още веднъж потвърждават фактите, които прокуратурата изнася през последните повече от две години, а именно, че атаките срещу държавните институции и прокуратурата са резултат от засегнатите политически интереси. „И затова се получава това срастване, което в Европа се нарича мафия, между преследвани от правосъдието олигарси, голяма част от тях, укриващи се в чужбина, и лицата, които посочих“, уточни Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

По повод на коментара на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, че не иска да участва във „филми“, главният прокурор заяви следното: „Не желая да коментирам министър Демерджиев, единствено и само защото имам разбиране за държавност и уважавам българските институции. Не бих си позволил да коментирам която и да било българска институция, или нейните ръководители, освен в краен случай. Ако трябва да влезем в тази стилистика, не може да е филм - да се предлагат 400 хиляди евро за отстраняване на висшестоящ полицай, а ти си министър на вътрешните работи. Не мога да възприема това като филм, ако трябва да използвам тази лексика“.

Според него коментарите на служебния вътрешен министър се дължат на това, че той не е запознат с разследването и доказателствата по него. В същото време Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във предупреди, че филмът може да се превърне в сериал.

„Ако използвам неговата стилистика, наистина може да стане сериал, най-малкото защото колегите представиха една малка част от запис с дължина час и половина, която според тях е най-интересната. Но съм сигурен, че има доста по-интересни части“, предупреди Гешев.

Главният прокурор заяви, че за него е важно да бъдат защитени неговите колеги – следователи, прокурори, съдебни служители и съдии, защото последните също са част от съдебната система. Това е и ключовата причина да участва в пресконференцията, на която в четвъртък бяха оповестени разкритията.

Иван Гешев: Няма да позволя магистрати да бъдат заплашвани от престъпни групи, ще разберем кой, как и колко плаща за това

„Не може да бъде заплашвана жена и майка, при това сериозно, и главният прокурор да не вземе отношение. Това направихме. На тази колежка е осигурена защита от Главна дирекция охрана към Министерството на правосъдието. Вземат се всякакви възможни мерки за нейната защита. Както знаете беше намерен списък с магистрати, които са участвали в досъдебната фаза и съдебната фаза на едно производство, по което е осъдено това лице, което беше задържано под стража за държане на високорискови наркотични вещества. Естествено, колегите ще проверят тези лица, ако се констатират и други данни за застрашеност на магистрати, ще се вземат мерки за тяхната защита“, каза Гешев. Според него предвид изнесената информация има проблем със сигурността и за посочените високопоставени полицаи, но тяхната защита е изключително от компетентността на МВВ и вътрешния министър.

По отношение на директните заплахи срещу самия Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, че ще бъде „приключен“, главният прокурор заяви следното: „Не искам да коментирам. За разлика от повечето български граждани, имам охрана, а и в крайна сметка многократно съм казвал, че никой не ме е карал да ставам главен прокурор. Ще кажа нещо: аз съм с произход от македонския край и аз не бягам, аз се бия“.

Главният прокурор заяви, че целият този случай е още знак за „овладяването на държавата“.

„За това, че мафията, олигарсите, мутрите, престъпниците, издирваните от Интерпол лица, някои, които наричат себе си журналисти, публични организации и публични лица в симбиоза преследват интереси, различни от интереса на народа и на българските граждани и не се спират пред нищо, включително вероятно да плащат за отстраняване на полицаи, вероятно да плащат за дискредитиране на магистрати и полицаи и какво ли още не“, добави обвинител №1.

Важните въпроси, според Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във са:

„Към служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Надявам да се извърши пълна проверка за това осъществява ли се някаква нерегламентирана дейност за отстраняване на висшестоящи полицаи, които си вършат работата.

Гешев постави няколко въпроса към МВР и ДАНС, чака да му отговорят

Към ДАНС. Какво правят, за да изяснят и надявам се да изяснят има ли опасност за българската национална сигурност с оглед на данните за това, че едно лице посочено като Цецо от Белград, което никой не се съмнява кой е, осигурява финансов ресурс на лобисти, за да се атакуват български магистрати при положение, че в един момент банката ВТБ, за която бяха намерени данни по претърсването, е била да го наречем акционер в Корпоративна търговска банка, а ВТБ е санкционирана от САЩ. Не става ли въпрос за една операция или за зловредно руско влияние? Включително ДАНС трябва да отговори по този начин, който описах, включително за полицаите, включително за магистратите – не се ли атакува и не се ли застрашава българската национална сигурност.

Към служебния министър на правосъдието Крум Зарков, дали някои законопроекти, които така пламенно внася и които видимо противоречат на конституцията, защото един извънреден ред за четири човека, различен за всички останали български граждани, е извънредно законодателство или привилегия, или дискриминация, едно от двете, което при всички положения не се допуска от българската конституция. И тук въпросът ми е дали този проектозакон, който е преписан от проектозакона на Надежда Йорданова, е писан в Министерство на правосъдието или на друго място. Това е много интересен въпрос. От кои експерти е писан, това също е много интересно, което представлява интерес за мен. Чисто теоретично си задавам въпроса, дали преписаният закон не е подаван на задната седалка на един джип пред Народното събрание, за което повечето български граждани видяха така срещата, която се осъществи пред камерите на ваши колеги журналисти, за която по-късно беше обяснено, че става въпрос за дискусия за културен проект, мисля че в град Русе“.

Това са много въпроси, на които трябва да отговори служебното правителства, а в крайна сметка държавата. Тук не става въпрос да се защити прокуратурата или институциите, а българските граждани и българската държавност, категоричен е Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

Зарков: Повторно одобреният проект за механизъм за разследване на главния прокурор не противоречи на Конституцията

Той посочи, че една от малкото стабилни институции в страната е българската прокуратура и в частност съдебната власт. Позовавайки се на опита си от 1995-1996 г., в страната ни се връщат с много бързи темпове рецидивите от онази епоха, като цяло връщат се нивата на престъпност отпреди приемането ни в ЕС. Една от причините за тази трагична картина е закриването на специализирането структури, които бяха много ефективни и това се доказва от статистиката. Това е все едно да закриеш ФБР в САЩ, направи сравнението Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

„Ако 400 хил. евро струва отстраняване на висш полицаи, теоретично колко струва един законопроект за закриване на специализираните съд и прокуратура? И сега ще ви разкажа една история: един американски прокурор ме попита как се оказва въздействие върху български магистрат в България, и аз му казах: по същия начин както в САЩ: първо се опитват да те корумпират, ако не се получи - да те компрометират през медиите, а третият вариант накрая е да те бият, но до третия в България не се стига, защото първите два са много ефективни. Мисля, че в четвъртък видяхме едни много интересни примери за компрометиране. За мен възниква резонният въпрос "как човек, който нарича себе си "журналист", може да докладва на криминален авторитет, наричан Къро. Все още нямам отговор на него. Ако сега говорих с този американец, щях да добавя, че ние имаме и четвърти иновативен способ, който сме дали на света. Защо да биеш, да корумпираш и да компрометираш, като можеш да създадеш закони и да закриеш направо съда и прокуратурата за борба с организираната престъпност. Това бих му казал днес“, заяви пред БГНЕС главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, който завърши интервюто, цитирайки Ветхия завет: „Който върви по криви пътища, ще падне рязко“. /БГНЕС

Novini.bg
2147 26

Коментари 26

Добави коментар
Пешо

2023.03.19 | 17:06

26
"Другарю" Гешев,а какво става с"ДЖУДЖЕТАТА" ?
Бай хуй

2023.03.19 | 13:15

25
РАК ДА ТЕ ХВАНЕ ГЕШЕВ ДАНО!!!
Баце

2023.03.19 | 13:15

24
ДА ПУКНЕШ КАСКЕТ ДОЛЕН МРЪСЕН!!!!
ГРОБ

2023.03.19 | 13:14

23
ЕЙ КАПУТ БАЙ СТАВРИ И ТЕБ ТЕ ЧАКА С ВАЗЕЛИНА!!!!
PaulaFox

2023.03.18 | 22:42

20
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032
Емѝ...

2023.03.18 | 23:34

22
❤Здравейте)Казвам се Емѝ , на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оцените голите ми снимки на адрес Козяк 16.

2023.03.18 | 21:42

19
Къде ти е каскета бе
Каскет!

2023.03.18 | 22:51

21
А под каскета- милиционер!

2023.03.18 | 18:58

18
Абе, мишок, ти как така по някои разследвания имаш информация, а по други - нямаш?! Нещо избирателно или..... Кажи за чекмеджета и къщата
Емѝ...

2023.03.18 | 16:21

17
Така е, каскет, господ бави, ама не забравя ;)
ПРАВ Е ГЕШЕВ

2023.03.18 | 15:46

16
МЕДИИТЕ ГИ Е СТРАХ. ТОВА НЕ СА МЕДИИ . АКО ТАКА ПРОДЪЛЖАВА ТОВА ЗАТЪМНЕНИЕ, ЗНАЧИ БАНДИТИТЕ СА ПОБЕДИЛИ ДЪРЖАВАТА . ЕМИ ДА ГО ДУХААА НАРОДА . ТОВА НИ КАЗВАТ МЕДИИТЕ. ТЕ СИ ВЗИМАТ ВИСООООКИ ЗАПЛАТИ ,ХИИИЧ НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА НИИИЩОООО..
ЩОМ БНТ , НОВА ,БТВ..

2023.03.18 | 14:44

9
МЪЛЧАТ И НЯМА ВЪОБЩЕ ТЕМА ПО ТОЗИ ВЪПРОС , ТОВА ГОВОРИ , ЧЕ ТИЯ БАНДИТИ СА ВЗЕЛИ ВРЪХ В ТРИТЕ НАЦИОНАЛНИ ТЕЛЕВИЗИИ ..., ЗАЩОТО ТОЧНО ДЕМОКРАТИЧНИТЕ МЕДИИ , ТРЯБВА ДА БРАНЯТ СИГУРНОСТТА НА ИНСТИТУЦИИТЕ , А ОТ ТАМ И НАС ...НАЦИЯТА .., ЗАЩО НИТО ЕДИН ЖУРНАЛИСТ НЕ ЗАКЛЕЙМИ ТИЯ ТЕРОРИСТИ , КОИТО БУКВАЛНО ИСКАТ ДА ПОГУБЯТ МАГИСТРАТИ И ВИСШИ РАЗСЛЕДВАЩИ , КОИТО ИЗВАЖДАТ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ОПГ .. .
То няма

2023.03.18 | 15:41

15
ЖУРНАЛИСТИ, ЧАКАТ ПАК ДА СНИМАТ НЕКОЙ ШКАФ И РЕКВИЗИТ С КЮЛЧЕТА . ТО ТОВА ИМ Е "ЖУРНАЛИСТИКАТА ".
Щото

2023.03.18 | 15:38

13
Са продажни ЖУРНАЛЯ . С ИНАК въртяха как Бойко спи с кюлчета реквизит ..

Добави коментар

Водещи новини