47-годишен мъж от Варна е задържан за измами

  • 17 март 2023 17:04

  • 1521
  • 0
47-годишен мъж от Варна е задържан за измами
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

47-годишен мъж е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор във връзка с две измами, при които на възрастни жени от Варна са нанесени имотни щети след въвеждане в заблуждение. Д.К е привлечен към наказателна отговорност като помагач за престъпление – по чл. 209, ал. 1, във връзка с чл. 20, ал. 4, във връзка с ал. 1, във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК, съобщават от прокуратурата.

Мъжът е изиграл ролята на „муле“ в измамната схема. Задържан е на 16 март 2023 година, след като е установена неговата съпричастност към извършена в същия ден телефонна измама.

Арестуваха варненка за телефонната измама на възрастна жена от Каварна

Установено било, че Д.К. е взел пари, хвърлени през терасата от възрастна жена, като сумата е трябвало да бъде занесена в Румъния. В него са намерени и иззети около 10 000 лева и златни накити.

В хода на разследването е станало ясно, че 47-годишният обвиняем е участвал със същата задача в друга измама, извършена на 14 март. Тогава мъжът е занесъл и оставил в Румъния сума в размер около 7000 лева. И в двата случая потърпевши са възрастни жени – на 75 г. и на 76 г. Те били въведени в заблуждение при разговор по телефона с непознат мъж, че помагат на органите на МВР за залавянето на телефонни измамници.

Жените повярвали, че като се включат в схемата и предадат спестяванията си, ще дадат възможност на полицаи да заловят измамниците. Работата по двата случая продължава под ръководството и надзора на Районна прокуратура - Варна. Предприети са множество действия за установяване на други участници в измамната схема.

По отношение на Д.К. ще бъде внесено искане в съда за налагане на най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража, спрямо него.

Мая Йорданова
1521 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини