Трима данъчни измамници получиха условни присъди

  • 17 март 2023 13:42

  • 408
  • 0
Трима данъчни измамници получиха условни присъди
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

На 16 март състав на Окръжен съд – Габрово одобри споразумение между прокурор от Габровска окръжна прокуратура и защитниците на трима обвиняеми от Габрово, с което им се налагат наказания за участие в организирана престъпна група и за извършване на престъпления против данъчната система, информират от съдилището.

Съгласно споразумението обвиняемият Т.Б. се признава за виновен, че от началото на януари 2016 г. до 6 ноември 2019 г., в Габрово и на територията на цялата страна, ръководил организирана престъпна група (с участници три лица от Габрово), създадена с користна цел и с цел извършване на престъпления против данъчната система.

Европрокуратурата разкри данъчни измами чрез сложна мрежа от фирми, замесена е и България

Със същото споразумение Т.Б. се признава за виновен за съучастие и помагач на девет престъпления, за това, че умишлено улеснявал различни лица, управлявали търговски дружества, да избегнат установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС в големи или в особено големи размери, като ги снабдявал с фактури с невярно съдържание. След образуване на наказателното производство необявените данъчни задължения, са внесени в бюджета заедно с лихвите.

За тези престъпления на Т.Б. се налага общо наказание от 3 години лишаване от свобода, изпълнението на което се отлага с изпитателен срок от 5 години. На Т.Б. се налага и наказание глоба в размер на 1 000 лева.

На обвиняемия Ф.Ю., признал се за виновен за участие в престъпната група се налага наказание от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода – условно, с 4 години изпитателен срок.

Общо наказание в размер на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода – условно, с 4 години изпитателен срок, както и 700 лева глоба, се налагат на обвиняемия М.Й. Със споразумението той също се признава за виновен за участие в престъпната група и в извършване - в съучастие като помагач, на три от данъчните престъпления.

Одобреното споразумение има последиците на влязла в сила присъда.

Цветелина Кирилова
408 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини