Министерството на правосъдието не обмисля предложения за промени в Конституцията

  • 14 март 2023 13:58

  • 224
  • 1
Министерството на правосъдието не обмисля предложения за промени в Конституцията
© Bulphoto/ архив
Слушай новината Слушай новината

Министерството на правосъдието не обмисля предложения за промени в Конституцията. Това каза министърът на правосъдието Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо, коментирайки позиция на Комитета на министрите от миналата седмица. Тогава от МП съобщиха, че Съветът на Европа коментира "системния проблем с неефективността на наказателните разследвания, както и липсата на независим механизъм за разследване на главния прокурор".

По думите на Зарков констатациите на Комитета не са нови, но това е максимумът, който може да бъде направен в рамките на действащата Конституция.

Според правосъдния министър остава един въпрос от конституционно ниво - съставът на Висшия съдебен съвет, предаде БТА.

Направихме максималното, от гледна точка на законово ниво, мнозинствата във ВСС да отговарят на отдавна известното изискване за начина, по който функционира кадровият орган, каза Зарков.

Има опасност, за да не направят това, което е възможно сега, политиците да се скрият зад нещо уж по-голямо. В МП сме реалисти и работим върху това, което е възможно сега - законов текст, който ще направи голяма крачка напред. Останалото е въпрос на конституционни мнозинства, посочи правосъдният министър и припомни, че МС вече одобри текстовете, свързани с отговорността за главния прокурор. 

Не виждам с какво текстовете, които предлагаме, са противоконституционни, каза Зарков.

В някои текстове на закони, които не бяха приети от 48 НС, има леки корекции, те не са по философията, а са от технически характер. Това важи и за евентуални промени в закона за домашното насилие, каза Зарков и поясни, че МП подкрепя предложението от екипа на Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“., в качеството й на министър, за редакция на текстове в тази насока. 

Националното бюро за правна помощ и МВР ще подпишат меморандум за сътрудничество по тази тема.

Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо участва в събитие по проект "Съвременна учебна среда за съдии, прокурори, следователи и други представители на професионалната общност", изпълняван от Националния институт на правосъдието и осъществяван с финансовата подкрепа на Програма "Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

 

Десислава Станева
224 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.14 | 17:25

1
Чорапа и служебните гълъби май забравят какво им е единственото задължение - организиране на избори. Някой ще ходи по следствията след изнорите.

Добави коментар

Водещи новини