Иван Гешев: Необходимо е адекватно законодателство за борба с престъпността, включително с домашното насилие

  • 14 март 2023 13:03

  • 308
  • 0
© ПРБ
Слушай новината Слушай новината

„Ако няма реална правна реформа в областта на наказателното право и процес – промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, които да са адекватни на съвременните обществени отношения и сходни на процедурите в страни като Германия, Италия и други европейски държави, ще продължаваме да говорим за проблеми като домашното насилие“.

Това заяви днес главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във. Той участва в откриващата среща по проект „Информиране – разследване - защита: противодействие на насилието срещу жени“, която се проведе в Националната следствена служба (НСлС), съобщиха от пресцентъра на ПРБ. Главният прокурор акцентира върху липсата на законодателни инициативи и реални промени, които да отговарят на ръста при различните форми на престъпност. „Виждам, че акцентът на Министерство на правосъдието в момента е да внесат един закон, който по същество представлява извънредно законодателство. Насърчавам ентусиазма на министъра на правосъдието г-н Зарков в борбата му с българската прокуратура, явно така разбира „върховенството на закона“. Но насърчавам и да се заеме с реалните проблеми, които стоят пред българските граждани и пред народа“, допълни Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във

Гешев: Успяваме да работим за народа без да се съобразяваме с огромния политически натиск

Проектът за противодействие на насилието срещу жени, който се реализира в партньорство между Камара на следователите в България, Юридическия факултет на Университета в Осло и Фондация „Рисърч&Трейнинг пойнт“, предвижда запознаването на магистратите с добрите практики в ЕС. Проектът се финансира по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.

Главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във определи проекта като стъпка в правилната посока. „Ние искаме кардинална промяна в интерес на българските граждани и обществото. Надявам се това да искат и българските политици, макар че изпитвам съмнения по този въпрос“, посочи главният прокурор. Той обърна внимание, че само за изминалата година досъдебните производства и преписките за случаите на домашно насилие в най-голямата прокуратура в страната - Софийска районна прокуратура, са се увеличили с над 10 %.

В същото време като положителна тенденция, Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във определи факта, че все повече жертви на домашно насилие имат смелостта да потърсят помощ и подкрепа от полицията и прокуратурата. „Може да разчитате на прокуратурата в борбата с домашното насилие и насилието срещу жени“, посочи главният прокурор.

В срещата участваха още заместник главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, заместник-директорът на Националното следствие Ясен Тодоров, председателят на Камарата на следователите в България Петко Петков, членове на Висшия съдебен съвет, служебният заместник министър на правосъдието Мария Павлова.

Борислав Сарафов заяви, че противодействието на престъпленията, извършени в условията на домашно насилие, изисква съвместни усилия между институциите и гражданското общество. Той подчерта, че насилието над жени често е свързано и с други престъпления като трафика на хора. „Знаем колко е важно да се защитят жертвите на насилие, особено жените. Убеден съм в полезната стойност на проекта и пожелавам успех на изпълнителите“, заяви Борислав Сарафов.

В рамките на откриващата среща дейностите по проекта бяха представени от неговия ръководител проф. д-р Георги Петрунов, Николай Янев, ръководител на изследователския екип, и Мира Иванова, експерт от програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
308 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини