ВКС: Транссексуалните не могат да сменят пола си!

  • 20 февруари 2023 18:48

  • 825
  • 2
ВКС: Транссексуалните не могат да сменят пола си!
© Булфото архив
Слушай новината Слушай новината

Транссексуалните хора не могат да сменят пола си, реши Върховния касационен съд.

С 28 гласа против и 21 с особено мнение гражданската колегия на ВКС реши, че юридически полът не може да се смени.

България е осъдена, защото отказва да сменя пола на транссексуалните

Тълкувателното дело е образувано поради противоречива практика в решения на ВКС по въпроса дали предпоставките за промяна в данните в актове за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален, произтичат от чл. 8 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи или установеният правопорядък на територията на България разбира понятието "пол" само в биологичния му смисъл и не позволява съдът да допусне промяна в съставените актове за гражданско състояние относно пола.

Според тълкувателното решение на ВКС българското право "не предвижда възможност съдът да допусне промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален". Тълкувателното решение може да бъде преодоляно само с промяна в закона.

"Подобна промяна следва да се приеме за допустима само при детайлна законодателна уредба, каквато към момента липсва. Ако съдът допусне подобна промяна без детайлна законодателна уредба, това би поставило в състояние на несигурност правното положение на брачния партньор на молителя и на техните деца", казват върховните съдии в тълкувателното си решение. 

Мая Йорданова
825 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
eмил андреев

2023.02.20 | 20:15

2
Аз съм от Пернишки пол -искам да стана от Радомирски,но не знам как!
@@@

2023.02.20 | 19:56

1
Физически , пола също не може да се смени

Добави коментар

Водещи новини