Иван Гешев: Незаконни прояви като "Луковмарш" не трябва да се допускат

  • 16 февруари 2023 15:46

  • 943
  • 17
© Прокуратура на Р. България

„Незаконни прояви като т.нар. „Луковмарш“ не трябва да се допускат. Неправителственият сектор и институциите можем да постигнем много. Сигурен съм, че и този път ще работим заедно.“ Това заяви главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във при подписването на декларация „Срещу омразата, която ни разделя“, насочена срещу провеждането на „Луковмарш“ в столицата.

Приемането на декларацията е по инициатива на Организацията на евреите в България “Шалом”, Федерацията на ционистите в България, Организацията “Приятели на Израел в България - Негев”, Централния израилтянски духовен съвет, Американския еврейски комитет. Документът бе подписан от общо 17 организации.

На събитието присъстваха още кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, представители на изпълнителната власт, дипломати от страни членки на Европейския съюз, Държавата Израел, САЩ, Великобритания и др. От страна на прокуратурата участва и Десислава Пиронева, заместник главен прокурор и ръководител на Върховна административна прокуратура.

В своето изказване главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във декларира, че прокуратура ще положи всички усилия, съвместно с останалите институции, да не допусне провеждането на т.нар. „Луковмарш“ тази година. „Не трябва да позволяваме омразата като гангрена да се разпростира в нашето общество. Омразата има различни измерения и може да доведе до неща, които сме смятали за невъзможни“, предупреди Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във. Той изрази съжаление, че след като две последователни години – 2020 и 2021 г., властите не са допуснали провеждането на „Луковмарш“, през 2022 г. „този марш се състоя, което е едно позорно отстъпление от едни постигнати добри резултати“. В тази връзка главният прокурор съобщи, че в началото на следващата седмица ще се проведе среща на ръководството на прокуратурата, Столична община, МВР, ДАНС и други държавни институции, на която ще се набележат конкретните действия за недопускане провеждането на незаконната проява.

Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във изрази съжаление, че на събитието не присъстват водещи политици, тъй като в последните години обществото ни е свидетел на все по-засилващи се прояви на омраза и разделение. Главният прокурор подчерта, че недопускането на „Луковмарш“ тази година има своето особено значение на фона на това, че се отбелязва 80-та годишнина от спасяването на българските евреи.

„Сигурен съм, че институциите и този път ще работим заедно, за разлика от миналата година, ще ги поканя в понеделник да се видим и всяка една от тях да си свърши работата, за да не допускаме незаконни и срамни прояви. Срамни за нас като българи и за България най-вече“, каза главният прокурор.

В декларацията срещу провеждането на „Луковмарш“ – „Срещу омразата, която ни разделя”, копие от която получи и главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, след като я подписа, се посочва: „Ние вярваме, че българското общество и столицата на България, са горди с многообразието и различията в тях. Обща цел трябва да бъде съвместната работа в името на бъдещето и развитието, а не възраждането на разделения и омраза от миналото. Ние се надяваме, че все по-често улиците на София и всеки български град ще бъдат място за празнуване на всички неща, които ни обединяват и ни правят по-силни и по-мъдри“.

Гешев: Противодействието на финансовите престъпления е предизвикателство пред всяка правна система

NOVINI.BG публикува пълни текст без авторска намеса:

"Аз ще започна с това, което каза равин Бенямин Яков, главен равин на Нидерландия, по време на конференцията „STOP HATE SPEECH“, която беше организирана от българската прокуратура и Европейската еврейска асоциация в края на миналата година. Той каза: „Езикът може да съживи, езикът може да убие“.

И ще ви разкажа една истинска история отпреди няколко седмици. Българска делегация от изтъкнати лекари беше на посещение в държавата Израел, за да се запознае с детското им здравеопазване. Посетили са три местни болници, две от които са създадени още от създаването на държавата Израел, 1948 година.  В първата болница ръководителят на болницата им казва: „Ето лична карта, аз съм български гражданин и моите родители са от България. Аз се радвам, че съм български гражданин и гражданин на държавата Израел“. Във втората болница, ръководител на едно от отделенията отново им казва: „моите баба и дядо са от Кюстендил и аз съм гражданин и на Република България“. Случаят е и в третата болница по същия начин. И казват на нашата делегация: „Кажете с какво можем да ви помогнем“. Провеждането на мероприятие като т.нар. „Луковмарш“ и подобни, свързани с омраза, омраза не само на расова основа, антисемитизъм, хомофобия и какво ли още не, са срам за нас като българи и като държава. Срам са особено за нас, защото точно ние българите, българският народ, както каза проф. Оскар, въпреки че бяхме съюзник на фашистка Германия, успяхме да спасим всички свои еврейски съграждани. Всички. И в края на Втората световна война българските евреи са повече от преди началото на войната.

Да, разбира се, трябва да се признае, че през това време те търпяха лишения и вероятно унижения. Но ние в България – българските журналисти, българските юристи, българските политици, Българската православна църка, както казаха, митрополит Стефан, митрополит Кирил, който казва, че е готов и приема в дома си български свои съграждани евреи. И това е чудо. Както каза един мой приятел евреин: „Много други европейски държави, след като вие сте го направили, след като сте били съюзник на фашистка Германия, можеха да направят много повече“. На фона на 80-годишнината от това чудо, е срам провеждането на каквито и да е мероприятия, които са в посока антисемитизъм и насаждане на расова, религиозна или етническа омраза. Срам за нас като българи.

Тук е моментът да кажа, че трябва да изразим съжаление, че българският народ, по-скоро българската държава тогава не е успяла да спаси евреите и от Македония и Тракия и е факт, че българската държава е участвала в тяхното депортиране. Това не омаловажава факта, че ние сме спасили над 48 000 наши съграждани. И, ако трябва да цитирам по памет – още 14 000 души, на които са издадени т.нар. „нансенови паспорти“. Това нещо, с което трябва да се гордеем и не трябва да позволяваме омразата като гангрена да се разпростира в нашето общество, да ни кара да се срамуваме и да цапа нещо, което наистина е велико, и това, което е направил българският народ.

Понеже говорим за омраза, тя има различни измерения. Аз съжалявам, че тук няма български политици или поне не виждам известни, защото последните години омразата се разпростира като раково образувание в нашето общество - омразата между политическите партии, между политиците, между институциите, дори на битова ниво. Тази омраза има различни измерения, но може да дезинтегрира обществото ни и да доведе до неща, които сме смятали за невъзможни. Невъзможни на база това, че ние сме един толерантен народ, който при всичките ни особености, има, смея да твърдя, особено висок стандарт за търпимост към различните. Имаме много проблеми и много да работим в тази посока, защото имаме много негативни прояви, но имаме добра база, от която да продължим. Не трябва да вървим назад, а да вървим напред. И аз съм сигурен, че  заедно неправителствения сектор и институциите можем да постигнем много. Най-сигурният начин е взаимодействието. Взаимодействие с неправителствения сектор, който има експертиза в тази област и институциите, които трябва да си свършат работата.

Две години прокуратурата, ДАНС, г-жа Фандъкова, МВР, ВАП и всички, от които зависи, успяхме да предотвратим тази срамна проява, това беше 2020 г. и 2021 г. За съжаление видяхме 2022 г., че този марш се състоя, което е едно позорно отстъпление от едни постигнати добри резултати. Сигурен съм, че институциите и този път ще работим заедно, за разлика от миналата година, ще ги поканя в понеделник да се видим и всяка една от тях да си свърши работата, за да не допускаме незаконни и срамни прояви. Срамни за нас като българи и за България най-вече".

 

Десислава Станева
943 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
Жетона

2023.02.17 | 17:28

17
Вечна слава за Генерал Луков! Вечна слава на Райха! Чифутите на парна баня!
АЗ ЗНАМ!

2023.02.16 | 19:34

16
КАКВО ПИШЕ У ДНЕВНИКА НА ДРУГАР ГЕССШЕФФ ДЕТО ГО КРИЯТ МАГАРЕШКИТЕ МИНДЖИ МРЪСНИ В АВСТРАЛИЯ У ХРАНИЛИЩЕТО!
ЕФИАЛТ

2023.02.16 | 19:29

15
КАК ПА НЕКОЙ НЕ СЕ Е СЕТИЛ ДА ГО ЧЕСТВА И ПОЧИТА?! Е ЯВНО НЕ Е ТОЛКОВА УМЕН, КОЛКО ЛУКОВАШКАТА СГАН!
ГАДНИ ИЗРОДИ ГЯУРСКИ

2023.02.16 | 19:25

14
МИ-5 ЛИ Е ВАШИЯ ПЪТ? НА КОЛ ЩЕ ВИ НАБУЧА ЧЕРЕПИТЕ ЖИВОТИНСКИ!
БАШ ЛУКОВАКА

2023.02.16 | 19:24

13
К Е НЕ ФА РАЗБИРАШ ЛИ СИ ИМАЛ СОБСТВЕН ПЪТ ;) НИ С ТИЯ, НИ С ОНИЯ, А С НАС :)
КОЛОНИАЛНА АДМНИСТРАЦИЯ

2023.02.16 | 19:20

12
САМО ВМЕСТО ЦАР, КИРО ХАРВАРДА И МИ-5 ! ИЗ РОДИ ЛУКОВАШКИ! youtube. com/ watch?v=a8_b5LDt3Cs БИЙ МРЪСНИТЕ ЛУКОВАЦИ ПРЕДАТЕЛИ!
РЕКЛАМА НА ДЖЕЙМС БОНД

2023.02.16 | 19:15

11
И СЛУГИТЕ НА КОРОНАТА! ТОВА СА МРЪСНИТЕ ЛУКОВАЦИ! ИЗ РОДИ!
Sarbeca Z

2023.02.16 | 19:10

10
Да го духаш боклук чифутопоклоннически ! Heil Hitler ! Смърт за чифутите и ес !
РУМЕН

2023.02.16 | 18:17

6
Ген. ЛУКОВ е бил герой!
>>

2023.02.16 | 18:42

9
ДО 6 За малоумниците може да е не само герой ами и Христос!!!

2023.02.16 | 18:40

8
Твоя насран задник , не само ще му запари , ами о ще пламне!
М. Иванов

2023.02.16 | 18:21

7
Тоя каскет му пари под гъза, ама за марша плямпа

Добави коментар

Водещи новини