Експерт с подробности за координираната атака срещу Евроинс Румъния

  • 13 февруари 2023 12:01

  • 468
  • 2
Експерт с подробности за координираната атака срещу Евроинс Румъния
© Нова

Сигнал за атака срещу българска компания в Румъния. По думите на председателя на Надзорния съвет на “Еврохолд България” Асен Христов върху фирмата е упражняван натиск от група хора, собственици на румънската фирма “Сити”. А проблемите между компаниите продължават вече три години. 

"Определена група хора успя доста бързо да направи пирамидална структура - "Сити". През нея изтекоха 400 млн. евро за 5 години, които изчезнаха. Там текат разследвания. Компанията е фалирала”, обясни Христов в ефира на “Здравей, България”. 

"Ние през това време сме получавали предложения да закупим тази група и да поемем тяхната вина под някаква форма. Отделно от това получаваме натиск от техни представители, които работят за държавата”, допълни още той и категорично заяви: "Ние не сме против местния финансов регулатор".

Еврохолд информира обществеността за координирана атака срещу Евроинс Румъния

От "Еврохолд" разпространиха своя позиция по казуса. В нея се казва, че “компанията е предприела всички възможни към момента оперативни и правни мерки за защита интересите на акционери, кредитори и инвеститори”.

"Наред с вътрешни експерти, "Еврохолд" е ангажирала солиден екип от външни консултанти с разнообразна експертиза и ще продължи с усилията по окончателното разрешаване на казуса в Румъния в съответствие с европейското законодателство. Холдингът декларира, че няма да допусне никакъв компромис, който да навреди на дружеството и интересите на неговите акционери, инвеститори и кредитори”, пишат още от дружеството.

Ето и цялата позиция:

Eврохолд информира за предприети мерки за защита интересите на акционери, кредитори и инвеститори след атаката срещу Евроинс Румъния

София, 13 февруари 2023 г. - Във връзка с разпространената информация за координирана атака на служители на застрахователния надзор в Румъния срещу местното подразделение на Евроинс, ръководството на Еврохолд България АД информира, че компанията е предприела всички възможни към момента оперативни и правни мерки за защита интересите на акционери, кредитори и инвеститори.

Наред с вътрешни експерти, Eврохолд е ангажирала солиден екип от външни консултанти с разнообразна експертиза и ще продължи с усилията по окончателното разрешаване на казуса в Румъния в съответствие с европейското законодателство. Холдингът декларира, че няма да допусне никакъв компромис, който да навреди на дружеството и интересите на неговите акционери, инвеститори и кредитори. 

Ръководството и основните акционери на Еврохолд са уверени, че предприетите действия ще гарантират финансовата стабилност на компанията. Всички дъщерни дружества на холдинга оперират нормално. През последния отчетен период (към септември 2022 г.) Еврохолд регистрира най-добрите консолидирани резултати в своята история след силно представяне както на застрахователния, така и на енергийния бизнес на групата. Очакванията са тази възходяща тенденция да продължи и през следващите тримесечия. Търговията с финансови инструменти на дружеството на Българската и Варшавската фондова борса ще продължи в обичайния пазарен ритъм.           

Ръководството на Еврохолд благодари на всички компетентни държавни органи и отговорни европейски институции, които откликнаха и предприеха действия след подадения от дружеството сигнал за организирана атака срещу Евроинс Румъния. Мениджмънтът на компанията има подкрепата на всички свои основни и ключови миноритарни акционери, в това число Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). В края на 2022 г. Комисията за финансов надзор в България одобри придобиването на миноритарен дял в дъщерната на Еврохолд - Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), от ЕБВР. Сделката беше предшествана от детайлен и пълен одит на финансовото състояние на застрахователната група и нейните дъщерни дружества, в това число Евроинс Румъния. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
468 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Илия Пенев

2023.02.23 | 13:55

2
Всичко е целенасочена атака за дестабилизация от руснаците, най-вероятно!
PaulaFox

2023.02.13 | 12:44

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини