Министър Зарков: Работим по ограничаване на "делата-шамари" срещу журналисти

  • 01 февруари 2023 11:59

  • 238
  • 3
Министър Зарков: Работим по ограничаване на "делата-шамари" срещу журналисти
© МП
Слушай новината Слушай новината

Министърът на правосъдието (МП) Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо се срещна с представители на Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) и Програма Достъп до информация (ПДИ), съобщиха от пресцентъра на МП.

Повод за срещата бе призив на двете организации министърът на правосъдието да подкрепи инициативата на Европейската комисия срещу злоупотребата с предявяването на съдебни искове срещу журналисти и защитници на правата на човека, т. нар. “стратегически дела срещу публичното участие” (от анг. Strategic lawsuits against public participation или SLAPP – “дела шамари”).

Зарков запозна председателя на АЕЖ Ирина Недева, колегата й Иван Радев и изпълнителния директора на ПДИ адв. Александър Кашъмов с напредъка на работната група по предложението на ЕК за изработване на директивата относно защитата на лицата, ангажирани в участието на обществеността, от стратегически съдебни производства. Той ги уведоми, че вчера в Брюксел се е провело 9-тото заседание с участието и на български експерти от Министерството на правосъдието. Позицията на българската страна е, че е необходимо изработване на мерки за подобряване на защитата от неправомерни стратегически съдебни производства срещу журналисти, защитници на правата на човека и други лица и организации, ангажирани в своята дейност с участието на обществеността.

И още: този вид съдебни производства са особена форма на тормоз и сплашване, която се използва с цел предотвратяване или санкциониране на изказванията по въпроси от обществен интерес. 

АЕЖ отчита ръст на автоцензурата сред журналистите

„В този смисъл подкрепяме целите, посочени от ЕК, а именно - защита лицата и организациите, които са обект на SLAPP, предотвратяване и разрастване на явлението в ЕС, разработване на общо разбиране за това какво представляват SLAPP“, заяви Зарков. Той допълни, че този въпрос е залегнал и в програмата на Съвета за върховенство на правото, като в работната група, която ще го обсъжда, са поканени и АЕЖ и ПДИ.

„За Министерството на правосъдието ще е много полезно да съобрази позицията си с широк кръг експерти. Необходима е вашата журналистическата и юридическа експертиза, за да се идентифицират тези дела, така че да се изгради ясна и точна дефиниция“, уточни министърът на правосъдието.

Адв. Александър Кашъмов заяви, че АЕЖ и АКФ, с помощта на ПДИ, работят по анализ на делата в България и ще подготвят доклад, който да представят през април, така че по този и други начини да се подпомогне дебатът за подобряване на вътрешното законодателство, след приемането на Директивата. 

Ирина Недева от АЕЖ потвърди, че ключовият въпрос е определянето на ясни и точни критерии, по които да се различават тези случаи. В тази връзка Асоциацията работи в сътрудничество с международни партньори като Европейския център за свобода на печата и медиите в Германия, който от години подкрепя журналисти, обект на такива производства в различни европейски държави.

Филип Епитропов
238 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Омръзна ни от ..-....

2023.02.01 | 13:16

3
Стига , бе пикльо! Как можа Радев да сложи такова недоносче за правосъден министър.

2023.02.01 | 12:17

2
zarkov jurnalisti imashe kogato ti ne beshe roden a sega tova sa papagali koito povtariart tova koeto cuvat vav uhoto si.
Валя

2023.02.01 | 12:07

1
Как искам да ти се издрусам в мазната,комунистическа уста

Добави коментар

Водещи новини