Бившият екоминистър Нено Димов: Нямам обяснение защо се озовах в ареста

  • 29 януари 2023 18:27

  • 1032
  • 2
Бившият екоминистър Нено Димов: Нямам обяснение защо се озовах в ареста
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе стана първият роден действащ министър с прокурорско обвинение. Той беше издигнат за екоминистър от квотата на ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа в коалиционното правителство „Борисов“ 3. Бил е главен секретар на Министерството на околната среда и водите по време на управлението на Иван Костов, а след това и депутат от ДСБ.

Той подава оставка от ареста, след като през януари 2020 г. е задържан при акция на прокуратурата заради водната криза в Перник. Димов е обвинен в това, че всеки месец е бил информиран от бившия управител на ВиК-Перник за намаляването на водата в язовир „Студена“, но въпреки това е подписвал разрешения за използването на вода за промишлени нужди. Така се стигнало до безводието в града. Обвинението е за умишлена безстопанственост, а спецпрокуратурата го причислява към списъка на делата за корупция.

„За мен арестът беше изненада. Аз нямам обяснение защо озовах там, но вероятно този въпрос трябва да бъде зададен към тези, които всъщност ме задържаха в ареста“, каза бившият екоминистър Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе в предаването "120 минути" по БТВ.

Делото за водната криза в Перник продължава

Той уточни, че не е очаквал подкрепа от премиера тогава – Бойко Борисов, нито от колегите си. Също, че вярва на институциите в България и в това, че съдебният процес ще даде отговор на въпроса защото се е стигнало до водната криза в Перник.

„Отговорите всъщност трябва да бъдат дадени от съдебното следствие, което тече в момента. Аз не бих си позволил да го коментирам, докато то не е завършило, защото не е и редно да коментирам съда. Той е институцията, която ще даде отговор на тези въпроси“, заяви Димов в отговор на въпроса защо в крайна сметка Перник остана без вода през 2019 г.

Той признава, че арестът не е най-приятното място, но от друга страна е използвал времето там, за да напише новата си книга – „Зеленият терор и консервативната алтернатива“. „Всъщност концептуално тя беше разработена именно през тези четири месеца, докато бях вътре. По този начин реших да направя своята лимонада от лимоните, които ми представиха“, уточни бившият екоминистър.

Мая Йорданова
1032 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гост

2023.01.29 | 22:57

2
Защо питате този престъпник да си каже дали е виновен,цял град без вода месеци наред ,а той се прави на невинен . Долен подлец !!!!!!
Mafia

2023.01.29 | 18:40

1
Човека не е добре с главата. Преди е лапал за пари и сега пак се е заел със занаята. И пак в затвора ще лежи. Диагноза.

Добави коментар

Водещи новини