Бойко Найденов коментира механизма за контрол върху главния прокурор

  • 29 януари 2023 17:45

  • 775
  • 1
Бойко Найденов коментира механизма за контрол върху главния прокурор
© Кадър: Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

В последните си дни 48-ият парламент е на път да приеме промяна, за която липсва политическа воля от 14 години.

„Има едно осъдително решение срещу нашата страна, в което е постановено от Международния съд, че няма кой да разследва главния прокурор. Държавата ни наистина трябва да намери решение на това”, коментира в предаването "На фокус" по Нова телевизия бившият главен прокурор и директор на НСС Бойко НайденовБойко Найденов Бойко Найденов е роден в София. През 1990 г. завършва Академията на МВР - специалност.

„Ако в нашата Конституция е записано, че има главен прокурор и това не може да бъде променено, трябва да се замислим какво представлява фигурата на главен и защо трябва да заема такова главно място в обществено политическия живот”, коментира Бойко НайденовБойко Найденов Бойко Найденов е роден в София. През 1990 г. завършва Академията на МВР - специалност.

След бурни скандали и дебати - НС прие 4 законопроекта за промени в НПК и отхвърли един

„Трябва да се измисли такъв вариант, че никой да не знае името на главен прокурор. И изобщо дали трябва да съществува такава фигура, от която да зависи всяко едно разследване и обвинение в страната”, смята Найденов.

„Според скромното ми мнение не би трябвало изобщо да се стига до обвинение срещу обвинител номер 1. Да е предвиден такъв ред, че да не се стига до обсъждане на подобно нещо. Не може да говорим в момента, че главният прокурор ще извърши престъпление. Но ако това се случи, трябва разбира се да има механизъм, който позволява този човек да е наравно поставен с всички останал”, смята Найденов.

Той не знае защо никой парламент до момента не е изработил такъв механизъм.

„Всички знаят каква е задачата и какви са начините това да бъде решено, но явно няма воля да бъде свършено”, коментира Бойко НайденовБойко Найденов Бойко Найденов е роден в София. През 1990 г. завършва Академията на МВР - специалност.  

Мая Йорданова
775 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
неизвестен

2023.01.29 | 21:10

1
Бретонче да си присъдиш можеш, а да мълчиш за да не даваш такива интервюта - не можеш.

Добави коментар

Водещи новини