Гешев: В този ден си спомняме за всички над 6 милиона жертви на Холокоста

  • 27 януари 2023 13:57

  • 345
  • 0
Гешев: В този ден си спомняме за всички над 6 милиона жертви на Холокоста
© Прокуратура на РБ

Изявление на главния прокурор Иван Гешев:

Днес отбелязваме Международния възпоменателен ден на жертвите на Холокоста и 78-та годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау.

Утрото на 27-ми януари, носи свободата на близо 7000 души, но преди тях над милион са загубили живота си в лагера на смъртта.

В този ден си спомняме за всички над 6 милиона жертви на Холокоста, жертви на омразата и предразсъдъците.

Загубените милиони животи не могат и не трябва да бъдат забравени. Историята трябва да се помни, за да не се повтарят грешките от нея. Ние можем да го направим, защото имаме огромна сила и тя е в нас самите.

Нашата нация трябва да е горда с примера, който преди 80-години е дала за хуманизъм, толерантност, достойнство и смелост.

Отбелязваме Международния ден на жертвите на Холокоста

По време на Втората световна война българският народ не предаде своите евреи и не допусна нито един от тях да бъде депортиран в лагерите на смъртта.

Юбилейната 80-та годишнина от спасяването на всички български евреи, Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България, отбелязват с инициатива за изграждане на паметник и провеждане на международна конференция със СУ „Св. Климент Охридски“, посветени на ролята на българските праведници и юристи в това благородно дело.

И в годината на този юбилей, Прокуратурата на Република България ще продължава да работи против антидемократичните и антисемитските прояви, уронващи престижа ни като народ, какъвто е Луковмарш. Нека всички да работим заедно в името на националния интерес!

Нищо не е забравено и няма да бъде забравено!

#WeRemember 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
345 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини