Агенцията по вписванията блокира Гергов

  • 18 януари 2023 10:35

  • 614
  • 1
Агенцията по вписванията блокира Гергов
© Google Maps
Слушай новината Слушай новината

Агенцията по вписванията е отказала да регистрира решението на Общото събрание на дружеството "Пълдин туринвест" за увеличение на капитала му с акциите на Варна в Пловдивския панаир в размер на 29%. Това показва отразеното в сайта на агенцията.

На 9 януари т.г. Общото събрание на компанията, контролирана от пловдивския бизнесмен Георги Гергов, одобри апорта на варненските акции. С това беше направен втори опит за разчистването на пътя към скрита приватизация на панаира през дружеството "Пълдин туринвест".

Акционер в дружеството е и Община Пловдив, която бе представлявана от Ясен Михайлов, упълномощен от Общинския съвет в града. На 19 декември м.г. той прие с гласовете на мнозинството, контролирано от ГЕРБ и БСП (фракция, контролирана от Гергов) абсурдно решение.

То гласеше от една страна, че съветниците "не дават съгласие за увеличаване на капитала и изменение на устава на "Пълдин туринвест" АД, с което щеше да се намали участието на Община Пловдив в капитала на дружеството....". В същото време в друга точка от решението беше посочено, че на 09 януари т.г. Ясен Михайлов е упълномощен да да гласува "за" увеличението на капитала на дружеството с варненските акции в Пловдивския панаир.

С трето решение Общинският съвет в Пловдив възложи на кмета на Пловдив Здравко Димитров "да поиска отмяна от съда на решенията, взети от взетите от Общото събрание на акционерите в Пълдин туринвест.

Това разнопосочно гласуване заплете сложен възел. Но за основание на експертите в Агенцията по вписванията при отказа им да регистрират решенията, взети от събранието, е послужила съществена подробност в решението на Общинския съвет в Пловдив. По предложение на съветника от "Демократична България" Веселина Александрова в него беше изрично записано, че той не подкрепя намаляването на капитала на Пловдив в "Пълдин туринвест". Намаляване дела на общината в този смисъл може да стане само с изрична санкция на Общинския съвет, каквато на практика няма.

Кметът на Пловдив ще обжалва пред съда решението за Панаира 

"При предстоящото увеличение на капитала на "Пълдин туринвест" от 177 984 899 лв. на 194 299 299 лв. и влизането на нов акционер ще се промени съотношението на притежаваните от акционерите акции в капитала на "Пълдин туринвест"АД, пише в мотивацията към решението на Агенцията по вписванията. В това число ще се намали процентното участие и на Община Пловдив. Това противоречи на изискването на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, за което се изисква изричното съгласие на Общинския съвет в Пловдив".

След това е цитирано противоречието между решенията на Общинския съвет в Пловдив и несъответствието им с изискванията на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, което е предпоставка да се приеме, че на 09 януари т.г. Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" е взело невалидни решения. По тази причина те не следва да бъдат вписани по партидата на дружеството в Търговския регистър.

За да допълни трагикомичния сценарий на случващото се двадесет минути преди 21 ч. тази вечер и часове след публикувания отказ на Агенцията по вписванията Община Пловдив разпространи спешно съобщение.

Според неговото съдържание "с дата 17 януари 2023 г." кметът на града Здравко Димитров е внесъл искова молба до Окръжния съд в града за отмяна на взетите решения на Общото събрание на дружеството "Пълдин туринвест" от 9 януари 2023 г.".

Освен това Димитров е внесъл и молба за спиране на вписването в Търговския регистър на увеличението на капитала на дружеството и изменението на устава му.

Кметът на Пловдив ще обжалва пред съда решението за Панаира 

"До предприемане на действията от страна на кмета се стигна, след като на 19 декември т.г. Общинският съвет в Пловдив не се съобрази с предложението му за гласуване против увеличаване на капитала на дружеството, пише още в съобщението, разпространено късно тази вечер.

Това, което се случи на 19 декември м.г. беше следното:

Общинскиат съвет се събра на извънредно заседание, за да гласува против апорта на варненските акции в "Пълдин туринвест", да упълномощи представителя си в компанията да не го подкрепи и да поиска от Здравко Димитров, в случай че апортът все пак мине, да задейства т.нар. блокираща квота, която местната администрация има при гласуване на акциони решения в дружеството.

Предложението в този му вид, внесено от съветниците на "Демократична България", беше формално подкрепено и от администрацията на пловдивския кмет. Под претекст, че е болен обаче, той не се появи на сесията, но няколко часа по-късно в социалните мрежи бяха публикувани снимки от участието на Здравко Димитров в коледен общински банкет.

В негово отсъствие обаче Николай Радев, председател на групата "Автентична лява БСП" (известна като "БСП-то на Гергов") поиска промяна в предложения проект за решение. Именно според него представителят на местния Общински съвет в "Пълдин туринвест" трябваше да подкрепи апорта.

Така се стигна до абсурдно решение, с което Пловдив едновременно уж отхвърля, но всъщност приема сделката с варненските акции.

Освен левите съветници на Гергов, зад това предложение на Радев застанаха още колегите им от ГЕРБ, Костадин Гаров - бивш съветник от НФСБ, а сега независим, Ангел Молев от Земеделски народен съюз "Александър Стамболийски" и директорът на БЧК в Пловдив Таня Георгиева.

Именно заради това последно и на практика шизофренично решение експертите на Агенцията по вписванията днес отказаха регистрирането на решенията взети от Общото събрание на акционерите в "Пълдин туринвест".

"24 часа" припомня, че вчера Бойко Борисов лично разпореди в телефонен разговор с кмета на Пловдив Здравко Димитров да обжалва пред Окръжния съд в града увеличаването на капитала на дружеството “Пълдин Туринвест” във връзка с казуса около собствеността на Пловдивския панаир. Малко след това Здравко Димитров внесе от Турция експресно по електронен път в съда 2 молби.

Междувременно, общинските съветници от ГЕРБ ще инициират извънредна сесия на Общинския съвет в Пловдив. На заседанието те ще предложат отмяна на решението за увеличаване на капитала на „Пълдин Туринвест" и приемане на варненските акции в него.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
614 1

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.18 | 15:38

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини