Около 30 % от препратените за медиация дела завършват със споразумение

  • 18 януари 2023 07:14

  • 234
  • 1
Около 30 % от препратените за медиация дела завършват със споразумение
© Novini.bg/Canva

Около 30 % от препратените за медиация дела завършват със споразумение. Това посочи в интервю за БТА адвокатът медиатор Албена Комитова от Сдружение „Център за разрешаване на спорове“.

Тя отбеляза, че липсва политика за развитие на медиацията на национално ниво. Според нея е необходимо да се създаде механизъм за контрол на дейността на медиаторите, както и контрол върху организациите, обучаващи медиатори.

Семействата на разменените бебета започват съдебни дела, искат обезщетения

„Задължителното участие в процедура по медиация, в рамките на съдебното производство, ще даде възможност на гражданите и търговците да проведат среща при условията на пълна конфиденциалност, в която ще могат на първо място да бъдат изслушани, да анализират истинските си интереси в конкретния спор и да се опитат да намерят решение, което да удовлетворява в пълна степен и двете страни“, заяви Комитова по повод на приетия на първо четене от Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за медиацията, внесен от Министерски съвет, които ще се гласува на второ четене в правната комисия днес.

По думите й препращането на част от споровете към медиация ще освободи на съда време, това ще доведе и до много по-качествено правораздаване и по-голяма стабилност в обществените отношения.

БТА припомня, че със 154 гласа "за" и 25 "против" парламентът прие на първо четене изменения в Закона за медиацията. Пред народните представители министърът на правосъдието Крум Зарков каза, че медиацията осигурява бързо, евтино и ефективно средство за доброволно разрешаване на спорове и избягване на значително по-продължителната и сложна съдебна процедура. Той допълни, че с приемането на новите текстове натовареността на съдилищата ще бъде регулирана до голяма степен. Промените в Закона за медиацията са част от ангажиментите на страната по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
234 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.18 | 15:44

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини