Бивш плевенски прокурор осъди за над 220 хил. лева прокуратурата

  • 03 януари 2023 16:30

  • 933
  • 0
Бивш плевенски прокурор осъди за над 220 хил. лева прокуратурата
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Над 220 000 лева е осъдена да плати прокуратурата на бившия окръжен прокурор на Плевен Иво Радев, съобщава "Лекс", позовавайки се на решението на Софийски градски съд (СГС).

Радев заведе дело срещу прокуратурата през 2022 г. по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), след като бе окончателно оправдан през 2019 г. по обвинението, че е оказал натиск на негова колежка- прокурор Снежана Георгиева.

Пет години продължи процесът срещу Иво Радев, като градският и апелативният съд в София го оправдаха. Върховният касационен съд (ВКС) също го присъди за невинен и при повторното разглеждане ВКС остави решението в сила.

Припомняме, разследването срещу Иво Радев започна през март 2015 г., като близо година преди това прокурор Снежана Георгиева подава сигнал срещу него в ДАНС, че я е убеждавал да не поддържа искане за увеличаване на наказанието на многократно осъждания Ивайло Ячков.

Прокуратурата се сезира, нищи смъртта на Димитър в болницата във Велико Търново

Иво Радев бил наблюдаващ прокурор по дело срещу Ячков за пране на пари, по което той се признал за виновен и било сключено споразумение за ефективна присъда.

По твърдение на прокуратурата Радев поискал да не бъде увеличавано общото наказание на Ячков, защото бил обещал това на неговия адвокат.

В продължение на половин година Радев е бил следен със специални разузнавателни средства, като също бил подслушван и наблюдаван. Той бе отстранен от длъжност, след като бе обвинен и подаде оставка като зам.-шеф на Асоциацията на прокурорите.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
933 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини