Двама обвиняеми за кражба на автомобил в Добричко остават в ареста

  • 20 декември 2022 20:55

  • 1446
  • 0
Двама обвиняеми за кражба на автомобил в Добричко остават в ареста
© Unsplash
Слушай новината Слушай новината

Двама мъже от Варна – И.М., на 45 години, и Н.И., на 39 години, са привлечени към наказателна отговорност за кражба на лек автомобил „Мерцедес“ от балчишкото село Кранево на 14 декември, съобщиха на брифинг директорът на Областната дирекция на МВР в Добрич старши комисар Цветан Пировски и говорителят на Районната прокуратура прокурор Даниел Илиев, предаде БТА.

Обвиняемите са задържани на 17 декември сутринта, за срок до 72 часа, при специализирана полицейска операция на Главната дирекция „Национална полиция“ и областните дирекции на МВР в Бургас, Варна, Добрич и Шумен. Днес Районният съд в Добрич уважи искането на прокуратурата за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Два дни след кражбата – на 16 декември, е създадена организация за денонощен мониторинг, в резултат на който е установено, че моторно превозно средство (МПС) с белези, сходни до тези на отнетото, се движи по автомагистрала „Хемус“ в посока София. На около километър пред него се движи друг автомобил – „пилотен“, чийто шофьор – И.М., трябва да предупреждава за наличие на полицейски постове и други възможни опасности, обясни ст. комисар Пировски. 

Откраднатото МПС, управлявано от Н.И., е задържано в района на тунел „Витиня“. В багажника са открити оригиналните му регистрационни табели, които са били подменени с украински. „За лицата имаше данни, че са особено агресивни и при всички положения няма да спрат, ако са на открита площ – биха могли да избягат по черни пътища. Единственият начин беше да бъдат задържани в тунелите преди София“, каза директорът на ОДМВР – Добрич.

След задържането на крадения автомобил И.М. прави опит да избяга с „пилотния“, но след преследване в продължение на около километър и половина също е заловен, докато прави опит да изхвърли устройство за заглушаване на GPS сигнали. На обитаваните от двамата адреси във Варна са намерени устройства за отключване на автомобили и стартиране на двигатели, както и други приспособления. Единият от тях е направил пълни самопризнания. Предстои работа по доказването на участието им други две криминални деяния от последните седмици – опит за кражба в Балчик и кражба в Добрич, насочени към МПС от същата марка.

Полицията във Варна разби две банди автоджамбази

По думите на ст. комисар Пировски има информация, че обвиняемите са извършвали автокражби в областите Бургас и Шумен и са се занимавали с това от доста време. „Съществуват данни, че освен двамата извършители, на които сме повдигнали обвинения, имат касателство и други лица. Работим по версията дори за организирана престъпна група, която се занимава точно с кражба на скъпи, луксозни моторни превозни средства“, допълни прокурор Илиев. Автомобилите се транспортират до София, където биват разглобени и продавани на части. „Схемата е доста добре изпипана“, коментира обвинителят.

И.М. е известен на органите на МВР, тъй като през 2017 г. е осъден на шест години и седем месеца „лишаване от свобода“ за същото деяние.

Определенията на Добричкия районен съд подлежат на обжалване пред Окръжния съд в града.

 

Константин Тодоров
1446 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини