ВКС върна делото срещу д-р Димитров за убийството на Жоро Плъха

  • 14 декември 2022 14:27

  • 1907
  • 1
ВКС върна делото срещу д-р Димитров за убийството на Жоро Плъха
©
Слушай новината Слушай новината

ВКС върна делото срещу д-р Иван Димитров, обвинен в убийството на крадеца Жоро Джевизов-Плъха, за ново разглеждане от друг състав на Апелативния съд в Пловдив.

Това се случва близо 5 години след смъртта на Джевизов, застрелян с незаконен пистолет в нощта срещу 2 март 2018 г., след като влязъл да краде в гаража в двора на кооперацията, в която живее лекарят.

Когато бил спипан от д-р Димитров, Плъха го замерил първо с нож, а после и с метална табела. Тогава медикът стрелял с пистолет, за който нямал разрешително. Джевизов побягнал, но не стигнал далеч и на сутринта беше намерен мъртъв на капака на кола в близост до областната управа.

Д-р Иван Димитров беше обвинен в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана и оправдан от Окръжния съд първо през 2019 г. Апелативният съд прие, че фактите около случилото се не са изяснени докрай, и върна делото на първата инстанция. И вторият съсав оправда медика с мотива, че той не е имал какво друго да направи, за да се защити, освен да стреля. На 10 март т. г. Апелативният съд отмени оправдателната присъда и даде на д-р Димитров на 2,5 години условно с изпитателен срок от 4 години.

„В описания случай защитата на Димитров явно не е съответствала на характера и опасността на нападението - заради хвърлен нож, при това от разстояние, и табела, той е произвел няколко изстрела по тялото на Джевизов, един от които е засегнал жизненоважен орган. Това показва, че е използвал по-интензивно средство за отбрана от използваното от последния, с което е превишил пределите на неизбежната отбрана“, беше записано в мотивите към съдебния акт. Прокуратурата не внесе протест, но защитата на д-р Димитров и адвокатът на родителите на Джевизов оспориха решението във ВКС.

Върховните магистрати откриха противоречия в аргументацията към осъдителната присъда и върнаха делото, което ще трябва да бъде разпределено на друг състав на въззивната инстанция. „На стр. 18 от мотивите може да се прочете, че подсъдимият Димитров е произвел не един, а три изстрела в посока на пострадалия Джевизов. Посочените данни обаче са несъвместими с изложената по-напред фактология, където е отразено, че първият от общо трите произведени изстрела от Димитров е бил предупредителен във въздуха.

Обрат: Д-р Димитров бе признат за виновен за убийството на Плъха, който загина по време на обир

Допуснатото противоречие компрометира убедителността на направените изводи, тъй като броят на изстрелите, произведени в посоката на пострадалия, очевидно е част от аргументацията на съда за превишаване пределите на неизбежната отбрана“, смятат върховните магистрати. Те намират и непълноти в съдебния акт. „Направеното от въззивния съд заключение, „че ефективността на упражнената от подсъдимия неизбежна отбрана е могла да се изпълни и без причиняване смъртта на нападателя“, не е съпроводено от разяснения по какъв друг начин в конкретната обстановка той е имал възможност да стори това, за да не бъде нарушен балансът между нападението и защитата“, се чете още в решението на ВКС.

По второто обвинение – за незаконното оръжие, д-р Иван Димитров е с условна присъда от 2 години, срещу която няма жалби.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1907 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.12.14 | 15:00

1
Що не се остави да те убие мангала бе докторе хем ядове нямаше да береш хем отдавна тоя да беше излязъл от панделата и всичко демократично щеше да е забравено по европейски

Добави коментар

Водещи новини