Александър Ангелов ще е председател на районния съд в София още един мандат

  • 13 декември 2022 17:02

  • 1085
  • 1
Александър Ангелов ще е председател на районния съд в София още един мандат
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Досегашният председател на софийския районен съд Александър Ангелов бе избран от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет за втори мандат. За него гласуваха десет от членовете на колегията, двама бяха против, предаде БТА.

Ангелов получи подкрепа по време на дебата от председателите на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова и на Върховния административен съд Георги Чолаков, както и от друг член на съдийската колегия - Даниела Марчева. Атанаска Дишева заяви, че няма да гласува за Ангелов и открои редица проблеми в съда. Против се изказа и Олга Керелска.

Ангелов посочва в концепцията си, че е успял в първия си мандат да обърне тенденцията и решените дела в районния съд да са повече от новите. Според него основен проблем пред съда, който остава и днес, е липсата на достатъчно служебни служители. Голям успех, според Ангелов, е това, че от 1 май миналата година започна сканиране на всички постъпващи книжа.

За подобряване на работата на призовкарите е въведено и електронно наблюдение. Всеки от тях вече е с позициониращо устройство. Така практически може да се проверява дали наистина е посетен всеки адрес. Причината са честите оплаквания от участници в процесите, които твърдят, че не са посетени.

В концепцията си Ангелов посочва още, че са изпратени два мотивирани сигнала до ВКС. Те са свързани с противоречива съдебна практика. Един от тях е по отношение на дела, свързани с домашно насилие.

Петима магистрати се кандидатират за Евроюст

За подобряване на работата на съда, Ангелов предлага да бъде намален броят на делата в районния съд, като бъде променена подсъдността на част от тях. Според него е добре да бъде увеличен и броят съдии.

Ангелов намеква, че трябва да се работи в посока преодоляване на проблема с неравномерната натовареност на съдиите.

Дебатът по избора на Ангелов продължи няколко часа.

Константин Тодоров
1085 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
питайте тиквата

2022.12.13 | 17:44

1
като гледаме кой е гласувал за тоя, само едно може да се каже - тиквеник.

Добави коментар

Водещи новини