Разбиха група за трафик на мигранти, каналджиите взимали по 2500 евро за превоз

  • 09 декември 2022 13:55

  • 2602
  • 2
© Novini.bg

Заместник-градският прокурор от Софийска градска прокуратура Христо Кръстев даде информация за медиите по повод вчерашната съвместна акция на прокуратурата и ГДБОП за разбиването на организирана престъпна група (ОПГ), подпомагала влизането на незаконни миграни в страната.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1519

,,Става дума за организирана престъпна група, подпомагала чужди граждани да преминават незаконно границата на Република България и да пребивават на нейна територия, с цел заминаването им за Западна Европа'', обясни Кръстев.

В резултат от съвместната дейност на прокуратурата и ГДБОП са били извършени множество претърсвания и изземвания, както и обиски и разпити на свидетели.

ГДБОП с удар срещу каналджийството

Наблюдаващият прокурор извърши анализ на събраните доказателства от ГДБОП и стигна до извода, че са събрани доказателства за седем лица, които са участвали в тази ОПГ, като единият от тях е нейния ръководител. Най-късно до утрешния ден ще бъде внесено искане за постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, допълни зам.-градският прокурор.

Той посочи още, че пет от лицата имат съдебно минало, като са осъждани многократно за различни престъпления. Единия от тях през 2019 г. е бил част от друга ОПГ за разпространение на наркотични вещества.

Групата е действала от април до 8 декември. Мигрантите са влизали в България през границата с Турция, в област Бургас. След това са настанявани в Бургас, Пловдив или Пазарджик, където е имало организация по изхранването им. Превозвани са до София, където отново са настанявани, а след това са превозвани до границата ни със Сърбия.

,,Мигрантите, които са превозвани, са от Мароко, Сирия и Афганистан. Всички от организираната престъпна група са с българско гражданство'', уточни Кръстев. 

Заместник-директорът на ГДБОП Любомир Николов заяви, че лидерът на групата е получавал по 2500 евро за всеки преведен през границата.

За него оставали 1500 евро, след като се разплати с останалите членове на групата. Става дума за 16 случая на превозване на мигранти, уточни Николов.

По думите му са обвинени 15 души, които са подпомагали групата.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2602 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Болгара

2022.12.09 | 17:37

2
Който участва в подялбата на парите
Обикновена "Пунта Мара"

2022.12.09 | 15:19

1
А,ЗАЩО и КОЙ СПРЯ ПРЕДАВАНЕТО на Г-н Дремджиев??????????????????????

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини