Ирански гражданин окончателно осъди прокуратурата да му плати 150 000 лв.

  • 06 декември 2022 07:27

  • 1147
  • 1
Ирански гражданин окончателно осъди прокуратурата да му плати 150 000 лв.
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Ирански гражданин окончателно осъди прокуратурата да му плати 150 000 лв. обезщетение за това, че е бил незаконно обвинен за трафик на наркотици.

Това видя в. "Сега" в електронното деловодство на Върховния касационен съд.

Върховните съдии отказват да преразгледат решението на долните две инстанции и така то влиза в сила. Иранецът В.Н. е международен шофьор. На 24 април 2017 г. той влиза с тира си в България от Турция през ГКПП "Капитан Андреево".

При граничната митническа проверка се вижда, че в част от превозваните от него консерви се съдържа кафеникаво прахообразно вещество, което след извършен наркотест реагирало на хероин.

Впоследствие е установено, че веществото е материал от преработка на опиум (суров морфин) - смес от морфин, кодеин и тебаин. На 25 април 2017 г. В.Н. е привлечен като обвиняем за пренасяне през границата на 214,07 кг. хероин на обща стойност 13 914 550 лв. На следващия ден Окръжният съд в Хасково определя той да остане в ареста.

През февруари 2018 г. обвинението е прецизирано. Иранецът е обвинен, че в съучастие с неустановени лица (подбудители и помагачи) пренесъл през границата от Турция в България суров морфин на обща стойност 5 727 310 лв. През април 2019 г. Хасковският окръжен съд го признава за невинен и променя мярката му за неотклонение от задържане под стража в подписка. Иранецът е освободен и напуска България.

Съдът в Хасково остави в ареста германски гражданин, търсен за наркотрафик в родината си

Прокуратурата протестира присъдата, Апелативният съд в Пловдив го намира за виновен и го осъжда на 13 години затвор и 150 000 лв. глоба, както и конфискация на камиона. Българските власти искат екстрадицията на В.Н., но тя не се случва.

Той обжалва присъдата и Върховният касационен съд решава, че извoдитe зa винaтa му ca "изцялo в cфepaтa нa пpeдпoлoжeниятa", oбяcнeниятa му ca тълĸyвaни пpeвpaтнo, a coчeнитe ĸocвeни дoĸaзaтeлcтвa нe изгpaждaт cвъpзaнa вepигa, ĸoятo "eднoзнaчнo дa вoди дo eдинcтвeнo възмoжeн извoд зa винoвнocттa нa пoдcъдимия в извъpшвaнeтo нa ĸoнтpaбaндния пpeвoз нa нapĸoтичнo вeщecтвo и дa aнгaжиpa нaĸaзaтeлнaтa мy oтгoвopнocт".

Така ВКС връща делото на апелативните магистрати. Този път нов състав на съда оправдава иранеца. Решението на апелативния съд не е атакувано от прокуратурата и на 1 октомври 2020 г. оправдателната присъда влиза в сила. През февруари 2021 г. Хасковският окръжен съд постановява камионът да бъде върнат на човека и той си ги получава месец по-късно.

По гражданското дело за вреди, което след това В.Н. завежда срещу прокуратурата, Окръжният съд в Хасково, а след това и Апелативният съд в Пловдив приемат, че освен моралните страдания и страхове, които е имал през годините на делото, той не е можел да упражнява и професията си и да се издържа. Предвид е взето, че е бил обвинен в тежко престъпление, че е бил задържан в напълно непозната за държава за близо две години, лишен от семейство, приятели и социален кръг.

"Всички тези негативни психоемоционални изживявания са били интензивни и многокомпонентни и са го затруднили в изключителна степен", обяснява съдът.
 

Росица Валентинова
1147 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бах ти държавата

2022.12.06 | 08:56

1
Ама трябваше и наркотиците да му върнете на човека щото как ще се оправдава пред босовете си. бах ти "правосъдието" бах ти корупцията. Във цивилизована страна тази маймуна щеше да лежи поне 20 години а в някоя по нецивилизована държава щеше да получи и смъртна присъда.

Добави коментар

Водещи новини