Майка на дете със Синдром на Даун осъди болница

  • 01 декември 2022 07:04

  • 4678
  • 3
Майка на дете със Синдром на Даун осъди болница
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Майка на дете със Синдром на Даун осъди болница „Майчин дом” заради лекарска грешка. Жената твърди, че не е предупредена за рисковете да роди бебе с увреждания и така не е имала правото на избор да прекъсне бременността си навреме, съобщи Нова телевиция. Такава присъда по подобен казус се издава за първи път.

Съдебната сага, започнала през 2015 г. и приключила през 2022 г., беше определена за "Делото на годината" у нас на Националните награди за правосъдие. Преди да се стигне до Върховния касационен съд, майката губи на две инстанции, които приемат, че тя, а не лекарите, е трябвало да се усъмни в резултатите от генетичните изследвания, които на 99,9% са показвали, че детето няма да има синдроми.

Върховният касационен съд обаче оборва тези решения и се произнася в полза на майката, а именно, че има редица нарушения при диагностиката на плода и така бременната жена е била лишена от правото да направи аборт по медицински причини.

През 2015 г. в София се ражда момченце с тежки малформации и Синдром на Даун. Всички изследвания до този момент са изключвали диагнозата. Пред съда майката заявява, че е направила всичко, за да се увери предварително в здравето на детето си, предаде Нова телевизия.

Започва дело за изясняване чия е грешката и има ли право майката да претендира, че е родила, без да е била наясно с последиците. „Тя получи обвинение, че е била безотговорна, безхаберна към начина, по който е проследявала бременността си, но всъщност събраните доказателства сочеха друго. Голяма част от лекарите се бяха предоверили на генетичните изследвания и никой не ги беше поставил под съмнение”, обясни адвокатът по делото Мария Петрова. Така топката отива към лабораторията на „Майчин дом”, където са направени генетичните анализи. „Впоследствие се установиха не малко пропуски на начина, по който те са проведени, и резултатът, който беше даден от тях, категорично не съответстваше на това, което се е случило накрая”, каза още юристът.

В хода на разследването става ясно, че в „Майчин дом” е пристигнала проба, която е взета по погрешка не от детето, а от майката. Затова анализът е показал 99,9% липса на синдроми и аномалии. „Трябва да могат да верифицират пробата, т.е. да са убедени дали тя е взета правилно, дали се изследван правилният материал - нещо, което не е направено”, допълни адв. Петрова.

Баща със Синдром на Даун помогна на сина си да стане лекар

В позиция за Нова телевизия от „Майчин дом” завили, че няма грубо нарушение на добрата лабораторна практика от страна на лабораторията и че пробата е пристигнала при тях с подпис от майката, а взимането й би следвало да се извърша от сертифицирани специалисти, което да гарантира произхода й.

От ВКС обаче са категорични, че именно от „Майчин дом” са отговорни за това майката да не получи информацията, от която ще зависи продължаването на бременността. Според адвокат Петрова делото е знаково за липсата на стандарти за фетална морфология при бременни. „Нямаме отделно такава медицинска специалност и съответно с кратки курсове лекарите вземат сертификат и сме имали случаи да се раждат деца без два бъбрека, деца с тежки лицеви аномалии, деца без хранопровод. Това са неща, които можем да избегнем”, каза тя.

Цветелина Кирилова
4678 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Време е

2022.12.01 | 09:22

3
Давам 2 години на управляващите да разкарат всички ушични кучета и да озаптят собствениците. Ако това не се случи изнасям целия наличен материален и човешки ресурс в чужда държава, там където това вече е факт. Нека в българия да остнат пенсионерите, ромите и кучкарите. Ич няма да ми е жал за държава пълна с душевно болни и айдуци. При усливие че сега полицията не влиза в ромските квартали, представям си какво ще е след време. Яко спазване на човешките права и Ху(й)манно отношение към животните.

2022.12.01 | 07:29

2
объркали пробата ееее тези не са за лекари не не

2022.12.01 | 07:28

1
Те само прибират парите, а за последствията знаят няма кой да им търси сметка .Уморяват, осакатяват хора и не им пука. Бездушни печелбари!

Добави коментар

Водещи новини