Хасковският окръжен съд отказа да екстрадира турчин, издирван за убийство на свой сънародник

  • 28 ноември 2022 21:04

  • 959
  • 1
Хасковският окръжен съд отказа да екстрадира турчин, издирван за убийство на свой сънародник
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Окръжният съд в Хасково постанови решение по частно наказателно дело, с което отказа поисканата от съдебните власти в Република Турция екстрадиция на Мустафа Левент Гьокташ - 63-годишен турски гражданин, издирван за убийство на свой сънародник. Това посочиха от пресцентъра на съдебната институция.

Оттам поясниха, че поисканата екстрадиция е с цел наказателно преследване за престъпления, квалифицирани като „запланувано убийство“ и „членуване в организация, образувана за извършване на престъпление“, извършени на 18.12.2002 година. 

Съдът в Хасково е приел, че представените в хода на производството гаранции от Република Турция не гарантират по достатъчно категоричен начин спазването на основни права, свързани с осигуряването на справедлив съдебен процес и изпълнение на наказание, ако такова бъде наложено, които са предвидени в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, приета от Съвета на Европа, в която членува и турската държава.

Съдът е констатирал, че са налице основанията за отказ, предвидени в текстове от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, като е взел предвид доказателствата по делото и се позовава на актове на Европейския парламент, в които се обсъждат проблеми с върховенството на правото и независимостта на съдебната власт в Република Турция. 

Наред с гореизложеното, относно престъплението „членство в организация, образувана за извършване на престъпление“ съдът е приел, че е погасено по давност съгласно българския Наказателен кодекс. 

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – гр. Пловдив в 7 – дневен срок, посочват от пресцентъра на съда.

До седмица съдът в Хасково решава за екстрадицията на бивш турски полковник, обвинен за убийство

Гьокташ бе обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол - Анкара, срещу него в Турция се води наказателно преследване за предумишленото убийство на интелектуалеца и университетски преподавател Неджип Хаблемитоглу в Чанкая на 18 декември 2002 г. За престъплението, за което бившият полковник от въоръжените сили на Турция, а сега адвокат, е обвинен в родината си, се предвижда наказание "доживотен затвор".

След задържането му от българските власти първоначално на Гьокташ бе наложена временна мярка за задържане от 40 дни на 5 септември т. г., която бе потвърдена и в Апелативния съд в Пловдив на 15 септември. След влошаване на здравословното му състояние, мярката бе изменена на „домашен арест“.

Константин Тодоров
959 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.28 | 21:36

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини