Зам.-министър Павлова посети затвора в Бургас

  • 03 ноември 2022 17:02

  • 664
  • 1
Зам.-министър Павлова посети затвора в Бургас
© Министерство на правосъдието
Слушай новината Слушай новината

Заместник-министърът на правосъдието Мария ПавловаМария ПавловаМария Павлова е служебен министър на правосъдието в кабинета на Огнян Герджиков. На 9 април 2024 г. е и главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов посетиха затвора в Бургас, затворническото общежитие „Дебелт“ и пробационната служба в града.

В затвора те се срещнаха с представители на Синдиката на служителите на затворите в България (ССЗБ), проведоха открит и конструктивен разговор по проблемите в сектора. Това са поредните места за лишаване от свобода, които екипът на Министерството на правосъдието и на ГДИН проверяват на място, съобщават от Министерство на правосъдието (МП).

Зам.-министър на правосъдието: Надзирателите минават на 12-часови смени

Във фокуса на проверката в Бургас, освен условията на труд на служителите и условията на лишените от свобода, бе и социалната дейност в пенитенциарните заведения и строително-монтажните работи, които текат там.

В Бургаския затвор се изпълнява наказанието „лишаване от свобода“ на лица с постоянно местожителство в областите Бургас, Ямбол и Сливен. Към затвора действат арест и 4 общежития. Общият брой на лишените от свобода е 688, в ареста са настанени 96 задържани лица, 51 от тях чужди граждани. Общият брой на служителите е 367, от тях 281 надзорно- охранителен състав.

По време на обиколката, началникът на затвора ст. комисар Янчо Желев информира, че в Бургас социалната дейност и възпитателна работа са основни средства за ресоциализацията на лишените от свобода. Освен задължителните диагностична и индивидуална корекционна дейност, се провеждат програми за въздействие, за намаляване на риска от рецидив и риска от вреди, обучение и квалификация на лишените от свобода; творчески, културни и спортни дейности и религиозна подкрепа.

В затворническото общежитие в Дебелт, което е смесено – от открит и закрит тип, в момента приключват строителните дейности по нов корпус. С него основните сгради на територията в Дебелт стават 3. Новият корпус е с капацитет 67 лица. Очаква се той да бъде пуснат в експлоатация в началото на месец декември. В него ще бъдат настанени лишени от свобода открит тип. При изграждането му са спазени всички европейски изисквания. Изграден е със средства на МП и труда на лишените от свобода.

Затворническо общежитие Дебелт е най-новото и модерното заведение в системата за изпълнение на наказанията, открито през 2017 г. То отговаря на всички европейски стандарти за третиране на лишените от свобода и е съоръжено с модерни охранителни системи. Изграждането му бе реализирано със средства от Норвежкия финансов механизъм /НФМ/. През настоящия програмен период на НФМ е предвидена реконструкция и ремонт на друго общежитие към затвора в Бургас – „Строител“, което ще бъде обособено в преходно отделение или т.нар. half way houses за адаптация на затворници.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
664 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.03 | 20:20

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини