Разследват контрабандата на голямо количество прекурсори за производство на наркотични вещества

  • 14 октомври 2022 15:14

  • 616
  • 1
Разследват контрабандата на голямо количество прекурсори за производство на наркотични вещества
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

По ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление – незаконно пренасяне през границата на страната прекурсори за производство на наркотични вещества, съобщиха от Окръжната прокуратура. 

Действията по разследване са започнали след постъпили материали от Агенция „Митници“ за това, че на 9 септември 2022 г., на граничния контролно–пропускателен пункт "Кулата", входящо трасе от Гърция към България, в товарна композиция с български регистрационни номера митническите служители са открили кашони със стока, съдържаща лекарствен препарат „Rhimozad“. За него не са били представени документи. При извършени тестове е било установено наличие на веществото псевдоефедрин в таблетките. Общото им количество, разпределено в 154 кашона, е над 4,6 млн. броя, съобщават от държавното обвинение. 

Разбиха група за наркотици, 8 души са с повдигнати обвинения

От прокуратурата посочват, че са събрани доказателства, че влекачът и полуремаркето са собственост на българска фирма. Проверяват се откритите в кабината на превозното средство документи за контрабандния товар – фактурата, опаковъчния лист (опис на стоката), международната товарителница. Изясняват се факти, свързани със сделката между дружествата, посочени в документите като продавач и купувач.

Към настоящия момент са извършени разпити на свидетели – митническите служители и водача на камиона, приобщени са веществени доказателства по делото, изискани са записи от камери за видеонаблюдение. Взети са представителни проби на лекарствения препарат и е назначена физикохимична експертиза.

Псевдоефедринът е прекурсор, използван за производство на синтетични наркотици, поради което подлежи на засилен официален контрол с оглед законовите регламенти, посочват от Окръжна прокуратура - Благоевград. Оттам допълват, че действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата.

Вчера от Агенция „Митници“ съобщиха за задържаните таблетки от лекарствен продукт с псевдоефедрин. Оттам посочиха, че по експертна оценка задържаните 4,6 млн. таблетки, съдържащи псевдоефедрин, са достатъчни за направата на около 2 млн. дози метамфетамин. Това е най-голямото количество таблетки с псевдоефедрин, задържано от българските митници и представлява два пъти повече от задържаното количество таблетки от този тип за цялата 2021 г., посочват от Агенция „Митници“. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
616 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.14 | 16:49

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини