Министър Зарков се срещна със синдикат от системата на ГДИН

  • 07 октомври 2022 13:38

  • 410
  • 1
Министър Зарков се срещна със синдикат от системата на ГДИН
© МП
Слушай новината Слушай новината

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието – това обсъдиха днес министър Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо, представители на Синдиката на пенитенциарните служители и главния директор на ГД „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) Ивайло Йорданов.

Отчетено бе следното: от началото на мандата на министър Зарков е осигурено и разпределено допълнително финансиране между служителите в системата, както и увеличение на средствата за храна. Приета и публикувана е наредбата за допълнителните възнаграждения за постигнати резултати в ГДИН и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО), която ще влезе в сила от 1 януари 2023 г., актуализиран е планът за оптимизация на дейностите в двете дирекции. Обявена е нова обществена поръчка по проекта за нов затвор край с. Самораново, който ще се изгражда със средства по Норвежкия финансов механизъм, с по-актуални условия към изпълнителите.

По време на срещата министърът постави и въпроса за развитието на две същностни концепции – за наказателната политика на България (2020-2025 г.) и за развитие на пенитенциарната система (2020-2025 г.), приети от Министерски съвет и прикани синдикатите да се включат активно в предстоящи дебати по въпроса. 

Синдикати в затворите отново обявиха стачна готовност

Представителите на пенитенциарните служители отбелязаха, че за изтеклите няколко месеца има успокоение в системата. Посочиха наболял проблем – агресията от страна на лишени от свобода срещу служители в ГДИН, включително чрез завеждане от поредици от частни дела по мними обвинения. Това действа изключително демотивиращо и на практика оставя служителите незащитени и уязвими при изпълнението на преките им задължения.

Това е сериозен проблем, категоричен бе министър Зарков. И се ангажира да направи максималното за неговото решаване, включително с предложения за законови промени, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Филип Епитропов
410 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.08 | 00:09

1
❤️Казвам се Паула, на 23 години съм) Аз съм еротичен блогър, обичам палави истории 18+) Моля, погледнете ме, абонирайте се за моя канал на връзката ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини