Кметът на Симитли агитирал открито за сина си в деня на вота, Прокуратурата - няма доказателства

  • 04 октомври 2022 19:40

  • 1131
  • 2
Кметът на Симитли агитирал открито за сина си в деня на вота, Прокуратурата - няма доказателства
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

В деня на изборите кметът на Симитли Апостол Апостолов усилено е агитирал и е притеснявал членовете на една от избирателните секции. Синът на кмета е бил кандидат-депутат във въпросната секция. Това обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

От МВР са предприели действия, но от Прокуратурата не са открили доказателства, за да образуват разследване. Кметът не е задържан, тъй като на място е пристигнал районният прокурор на Дупница. 

Министър Демерджиев: Знаем за коя партия са се купували гласове

Ето и позицията на Районна прокуратура- Благоевград по случая:

"Във връзка с многобройни медийни запитвания Районна прокуратура- Благоевград предоставя следната информация: На 02.10.2022 г. в Районна прокуратура -Благоевград е докладван сигнал от политическа партия „Продължаваме промяната“. В сигнала се излагат твърдения, че кметът на община Симитли Апостол Апостолов и синът му Стефан Апостолов са изисквали на висок тон обяснения от членове на секционна комисия, касаещи реда и условията за допускане на лица с придружители.

В сигнала не се съдържат твърдения за евентуално извършени престъпления против политическите права на гражданите, а се съдържат твърдения за евентуално нарушение на изборните правила.

С оглед изясняване на обективната истина и твърденията в сигнала е извършена проверка от прокурор от Районна прокуратура-Благоевград по реда на чл.145 ал.1 т.2 от ЗСВ. В хода на проверката са снети обяснения от 12 лица, за които има данни, че са присъствали на обстоятелствата, изложени в сигнала, а именно - кмета на община Симитли Апостол Апостолов и от сина му Стефан Апостолов, членовете на СИК и полицейски служител, охраняващ района на съответната СИК. При извършване на проверката се установява, че изложеното в сигнала драстично се разминава с обективната действителност.

При снемане на обяснения от подателя на сигнала, същият сочи, че Апостол Апостолов и неговият син Стефан Апостолов са посетили секционна избирателна комисия, като започнал разговор на висок глас с членове на СИК кои лица да бъдат допускани с придружител. Видно от обясненията им, Апостол Апостолов и неговият син Стефан Апостолов отричат да са повишавали тон под каквато и да е форма, като останалите членове на СИК потвърждават твърденията им и заявяват, че в тяхно присъствие не е извършено нещо нередно, не са извършени каквито и да било провокативни действия или натиск под каквато и да е форма.

С оглед липсата на достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер, след извършване на личната проверка, от наблюдаващия прокурор е постановен отказ да се образува досъдебно производство. Следва да се отбележи, че за нарушения на изборните правила следва да се сезира съответната СИК, а прокуратурата се сезира при данни за извършени престъпления от общ характер".

Мая Йорданова
1131 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.04 | 22:40

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Каръдайь

2022.10.04 | 22:16

1
то да беше само той ... в малките градове висят постерите с години

Добави коментар

Водещи новини