До седмица съдът в Хасково решава за екстрадицията на бивш турски полковник, обвинен за убийство

  • 29 септември 2022 16:25

  • 996
  • 0
До седмица съдът в Хасково решава за екстрадицията на бивш турски полковник, обвинен за убийство
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

До седмица Хасковският окръжен съд трябва да реши дали да извърши екстрадицията на турски гражданин, обвинен в убийството на известен свой сънародник - интелектуалец, писател и университетски преподавател. Искането за репатриране на обвиняемия в югоизточната ни съседка вече е получено в Съдебната палата в Хасково, съобщиха от пресслужбата ѝ.

Днес на заседание на съда Мустафа Левен Гьокташ (63 г.) бе оставен за постоянно в ареста с мярка за неотклонение "задържане под стража" до същинското производство за екстрадиция.

Гьокташ бе задържан в Свиленград при рутинна полицейска проверка на 1 септември т.г. Преди това на 23 август той пресякъл незаконно "зелената" граница от Турция в България. Гьокташ е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол - Анкара, и срещу него в Турция се води наказателно преследване за предумишленото убийство на Неджип Хаблемитоглу в Чанкая на 18 декември 2002 г. За престъплението, за което бившият полковник от въоръжените сили на Турция, а сега адвокат, е обвинен в родината си, се предвижда наказание "доживотен затвор".

Мъж бе арестуван заради дело в Гърция, въпреки че е оправдан от съда

Първоначално на Гьокташ в Хасковския окръжен съд бе наложена временна мярка за задържане от 40 дни на 5 септември, която бе потвърдена и в Апелативния съд в Пловдив на 15 септември. Защитата му изтъква, че той е набеден за престъплението и е преследван по политически причини в родината си. Той има и внесено заявление за предоставяне на международна закрила у нас. 

Константин Тодоров
996 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини