Прокуратурата в Ловеч се самосезира заради изтичащия амоняк

  • 28 септември 2022 13:46

  • 261
  • 0
Прокуратурата в Ловеч се самосезира заради изтичащия амоняк
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

Районната прокуратура в Ловеч се е самосезирала по проблема с изтичащия амоняк от „Мелта-90“ след публикации в медиите и социалните мрежи, съобщи за БТА говорителят на Окръжната прокуратура Кирил Петров. Започва проверка, както на прокуратурата, така и на Икономическа полиция. 

Проблемът с изтичане на амоняк от хладилната инсталация имаше и през май тази година. Тогава от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) издадоха заповеди за спиране на съоръжението от експлоатация, които все още са в сила.

От миналата седмица сигналите на граждани за остра миризма на амоняк отново зачестиха. Това накара кмета на община Ловеч Корнелия Маринова да свика общинския кризисен щаб по бедствия и аварии и да сигнализира министрите на икономиката и индустрията, както и на вътрешните работи, като е изпратено писмо и до ДАМТН.

Пред журналисти Маринова обяви, че е готова да обяви частично бедствено положение, за да привлече вниманието на държавните органи. 

Изпълнителния директор на „Мелта 90“ АД Андрей Тенев посочи, че след основен ремонт на амонячната инсталация, отнел четири месеца и струващ 85 хиляди евро, се опитват да започнат работа.

От вчера в района около „Мелта 90“ АД е поставена мобилна станция на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен, която в продължение на няколко дни ще измерва количествата амоняк в атмосферния въздух.

Ще обявят ли частично бедствено положение заради остра миризма на амоняк от ловешко предприятие?

За проблема и областният управител на Ловеч Светослав Славчев сезира окръжния прокурор Валентин Вълков, съобщиха от областната администрация. В писмото си до прокуратурата областният управител изтъква: „Обръщам се към Вас за разпореждане на проверка и предприемане на действия за разрешаване на проблема и недопускане на кризисна ситуация, която може да доведе до материални щети, и най-важното – да не се допусне увреждането на здравето на жителите на Ловеч.“ Според Славчев особено обезпокоителен е фактът, че предприятието граничи с жилищен квартал, училище, детска градина и множество търговски обекти.

В края на май граждани внесоха в прокуратурата и подписка, в която са положени 60 подписа. В нея те настояват за предприемане на действия за решаване на проблема. Сигнал тогава бе внесен и от Община Ловеч, но преписката е била прекратена, тъй като не е имало данни за престъпление, посочиха от прокуратурата.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
261 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини