Магдалинчев: Решението на Конституционния съд би следвало да може да се приложи и за ВСС

  • 27 септември 2022 14:17

  • 390
  • 0
Магдалинчев: Решението на Конституционния съд би следвало да може да се приложи и за ВСС
© Bulphoto/архив
Слушай новината Слушай новината

Според представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев, решението на Конституционния съд, касаещо мандата на Инспектората на ВСС, би следвало да може да се приложи и за самия ВСС. Чрез него него се дава превес на непрекъсваемостта на работата на органа, коментира за БТА Магдалинчев. Той бе потърсен за коментар по повод на това, че мандатът на ВСС изтича на 3 октомври, а все още няма избрана парламентарна квота за следващ състав на съвета.

Магдалинчев посочи, че по-ясно становище може да даде след като бъдат публикувани пълните мотиви на решението на КС от днес. Той напомни, че проблем има и с избора на съдийската квота, защото решението за този избор е обжалвано в съда.

По-рано днес КС реши, че е допустимо Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) да продължи да работи, въпреки изтеклия мандат на главния инспектор и инспекторите, и въпреки това, че не са избрани нови от Народното събрание. Решението е взето със седем на три гласа, като в момента КС е с непопълнен състав, защото преди разпускането си НС не избра нови членове.

Ключово решение за членовете на Инспектората към Висшия съдебен съвет

Искането за тълкуване на Конституцията е на Пленума на Върховния административен съд. Докладчик по делото е съдия Филип Димитров.

Десислава Станева
390 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини