Над 50 хиляди дела да се решат чрез преговори, предлагат от ВСС

  • 20 септември 2022 12:54

  • 343
  • 0
Над 50 хиляди дела да се решат чрез преговори, предлагат от ВСС
© Novini.bg/ Canva

С промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) над 50 хиляди дела всяка година да бъдат решавани чрез медиация, предлага на правосъдното министерство Висшият съдебен съвет (ВСС). Целта е да се повиши ефективността в гражданското и търговското правораздаване, посочват още от ВСС.

За да се случи това, освен промените в ГПК, ще е нужда редакция и на тектове в закона за медиацията. Промените са предложени от работна група към ВСС по проект в Националния план за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Новите текстове предвиждат в окръжните и районните съдилища да работят общо 141 медиационни центрове, като към момента функционират 13 в областни градове.

Развитието на медиацията в България ще повиши доверието към съдебната система, както и правната култура като цяло, но най-вече ще се пести време и ресурси, а в резултат ще се подобрят отношенията между хората и бизнесклимата, посочват в мотивите си от ВСС.

Съдът може да задължи страните да участват в процедурата по медиация само веднъж в производството. Срокът за приключване на процедурата е 3 месеца.

Медиацията може да се осъществява само от медиатори, вписани в регистри към окръжните съдилища, които отговарят на общите изисквания на закона, вписани са в Единния регистър на медиаторите към министъра на правосъдието, а също така са преминали допълнителен подбор и специализирано обучение, свързано с работата на съдебните центрове, пише в мотивите.

Ако повече съдебни дела завършват със спогодба, най-голяма полза ще имат гражданите и търговците. Така те ще постигнат по-бързи, по-трайни и по-ефективни резултати. Ще запазят добри отношения и ще имат възможност за повече развитие. Ще спестят много време, нерви и средства, които да насочат към други дейности, а не в съдебни спорове, каза преди време в интервю за БТА адвокат Албена Комитова - основател на Центъра за разрешаване на спорове. 

Радина Лазарова
343 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини