Осъдиха двама за смъртта на германско дете, удавило се в басейн през 2011 г.

  • 19 септември 2022 16:33

  • 726
  • 0
Осъдиха двама за смъртта на германско дете, удавило се в басейн през 2011 г.
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Варненският окръжен съд днес призна за виновни Кирил Ябанджиев (53 г.) и Пламен Китипов (56 г.) за смъртта на 13-годишно германско момиче, удавило се в басейн в хотел в комплекс „Златни пясъци“.

Трагичният инцидент се случи на 11 юли 2011 година. Детето бе засмукано от подовия сифон на басейна. Спасителят се опитал да го извади, но това се случило едва след изключване на помпите. Същият ден момичето почина в болница във Варна.

Съдът призна за виновни изпълнителя на строителството на басейна Ябанджиев и представителя на строителния надзор Китипов, защото са изпълнили немарливо своите задължения.

За престъплението им бе наложено наказание по 6 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено с 3 години изпитателен срок.

ВКС потвърди ефективна присъда за смъртта на 4 работници при рухналия хотел "Вероника" през 2015 г.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна в 15-дневен срок.

От пресслужбата на съда припомниха, че разследването на инцидента отне 7 години. Обвинителният акт бе връщан два пъти на прокуратурата заради допуснати съществени процесуални нарушения в досъдебното производство. Делото беше внесено за разглеждане от съда през миналата година. В хода му бяха направени две съдебно-технически експертизи, една графологическа и бяха изслушани много свидетели.

Първоначално прокуратурата повдигна обвинение на четирима мъже. Освен Ябанджиев и Китипов, като обвиняеми бяха привлечени проектантът на басейна, който междувременно почина и спасителят, наказателното производство срещу когото бе прекратено поради изтичане на абсолютната давност за престъплението.

Цветелина Кирилова
726 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини