Министър Зарков към Съвета за върховенство на правото: Необходима е бърза организация за вътрешен мониторинг

  • 19 септември 2022 13:13

  • 256
  • 1
Министър Зарков към Съвета за върховенство на правото: Необходима е бърза организация за вътрешен мониторинг
© Министерство на правосъдието
Слушай новината Слушай новината

Министърът на правосъдието Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо и представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев (ВСС) председателстваха първото заседание на Съвета за прилагане на Националния координационен механизъм за върховенство на правото, съобщават от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

Днес бе конституиран Съветът, както и Граждански съвет към него във връзка с влязлото в сила на 09.08.2022 г. постановление на правителството. С него се изменя и допълва постановление от 2019 г. на Министерския съвет за създаване на такъв орган, който поради различни причини не е конституиран до сега, уточни министър Зарков.

„Идеята за създаване на Национален координационен механизъм за върховенство на правото и на Съвет към него е да се организира вътрешен мониторинг на областите, които бяха и продължават да са под наблюдението на Европейската комисия (ЕК) по два механизма. Единият е мониторингът само върху България и Румъния, който не е отменен, и другият е новият хоризонтален механизъм за годишна оценка на върховенството на правото върху всички членки на ЕС“, каза министър Зарков в началото на заседанието. Той допълни, че целта е тези две области да са под вътрешно наблюдение, така че да не допуска отстъпление и да се продължават усилията в зададените и приети от страната ни насоки.

„Важно е Съветът да започне активно да работи. Служебното правителство счита, че мониторинговият механизъм върху България е изчерпан и не бива да продължава да служи като неформален аргумент срещу по-дълбоката интеграция на България в ЕС“, заяви Зарков.

По думите му работата на Съвета би била много полезна за постигането на националните цели за върховенство на правото и качествена реформа в правораздаването и правосъдието, по-дълбока и по-качествена интеграция на страната ни в ЕС.

По време на днешното заседание бе обсъден подход за действие, касаещ изпълнението на отправените от ЕК препоръки с третия годишен Доклад относно върховенството на правото в Европейския съюз за 2022 г.

Сформирана бе и работна група, която да изработи Вътрешни правила за дейността на Съвета и на Гражданския съвет към него.

След седмица КС ще излезе с решение по казуса с мандата на Инспектората към ВСС

Членове на новият орган са председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд, главният прокурор на Република България, главният инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет, председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, министърът на вътрешните работи, министърът на финансите, министърът на културата и главният секретар на Министерския съвет.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
256 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.19 | 13:27

1
Мухльо,кърваво червен педал

Добави коментар

Водещи новини