Оставиха в ареста един от задържаните за купуване на гласове в Дупница

  • 16 септември 2022 16:25

  • 385
  • 1
Оставиха в ареста един от задържаните за купуване на гласове в Дупница
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Районният съд в Дупница остави в ареста 45-годишен мъж от Дупница, обвиняем за купуване на гласове, който беше задържан по време на полицейска акция в Дупница във вторник, съобщиха от съда. Мъжът е обвиняем за склоняване в упражняване на избирателното право на глас, на насрочените на 2 октомври избори, в полза на определена политическа партия, на общо пет души от Дупница. 

От събраните при разследването доказателства, съдържащи се в протоколи за разпит на свидетелите, протокол за обиск на обвиняемия, може да бъде направено обосновано предположение относно авторството на деянието - че на 14 септември М. К., в кв. "Ценеви" в град Дупница, в съучастие като извършител с неустановено по делото лице, е организирал предлагането на другиго на имотна облага. Мъжът е предлагал пари от 30 до 100 лв. на различни хора, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на глас в полза на определена политическа партия, пише в мотивите на съда.

В мотивите на съда е посочено, че е налице първата изискуема предпоставка – предвидено наказание "лишаване от свобода" за престъплението, за което е повдигнато обвинение. Налице е и втората изискуема от закона предпоставка - обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Съдът е счел, че е налице и третата изискуема от закона предпоставка - съществуваща реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. 

Обвинението, което е повдигнато на М.К., предвижда наказание "лишаване от свобода от 1 до 7 години и глоба от 10 до 25 хиляди лв., казаха за БТА от съда.

Какво откриха в задържаните за купуване на гласове в Дупница?

Справка сочи, че обвиняемият е осъждан за извършването на тежки умишлени престъпления, като предходните осъждания обосновават реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. По данни на прокуратурата мъжът има присъда и в Португалия за извършена кражба.

Определението се изпълнява незабавно, като същото може да се обжалва и протестира с частна жалба и протест в 3-дневен срок, считано от днес пред Кюстендилския окръжен съд.

Константин Тодоров
385 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
СМУЩАВАЩО Е

2022.09.17 | 07:56

1
Районният съд в Дупница остави в ареста 45-годишен мъж от Дупница, обвиняем за купуване на гласове. Смущаващо е че ЧАШКО ДАМАДЖАНАТА прави опити да го измъкне! Бойко Рашков е водач на листата за избор на депутати в Перник и областта.

Добави коментар

Водещи новини