СГП образува досъдебно производство за хакерската атака срещу "Български пощи"

  • 13 септември 2022 14:18

  • 844
  • 1
СГП образува досъдебно производство за хакерската атака срещу "Български пощи"
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за това, че през месец април 2022 г. в гр. София неправомерно е спрян достъпа до компютърни данни в информационна система на „Български пощи“ ЕАД, която е част от критичната инфраструктура, като деянието е извършено с цел имотна облага и от него са настъпили тежки последици – престъпление по чл. 319б, ал. 5, т. 2 във вр. с ал. 3 във вр. с ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК.

Досъдебното производство е образувано с постановление на прокурор в СГП от 31.05.2022 г. след проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт.       След анализ и преценка на всички данни, събрани в хода на проверката, прокурор в СГП е счел, че са налице достатъчно такива за извършено компютърно престъпление. 

Информационни системи на Български пощи бяха обект на кибератака

Поради особената фактическа и правна сложност, разследването е възложено на следователи от Национална следствена служба. До момента са извършени множество действия за събиране и проверка на доказателства. Работата по случая продължава, съобщиха от пресцентъра на СГП.

Филип Епитропов
844 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.13 | 14:31

1
Този, който се облагодетелствува най-много от тази атака беше дедо Еконтий. Почти на следващия ден вдигна чувствително таксите.., но ни внушаваха, че е руска хакерска атака, както по-късно Киро казваше, че руснаците искат да го свалят от власт.Изобщо, политически шмекери от много ниско ниво.

Добави коментар

Водещи новини