Съдят мъж, присвоил пари от дарения за болно дете

  • 26 юли 2022 15:06

  • 707
  • 0
Съдят мъж, присвоил пари от дарения за болно дете
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Районна прокуратура – Варна предаде на съд 44-годишен мъж, обвинен за това, че противозаконно присвоил чужди пари, които владеел, собственост на малолетно момиче, представлявано от родител – престъпление по чл.206, ал.1 от НК.

В средата на месец март 2021 г., обвиняемият Я.Г. видял пост в социална мрежа, чиито автор разказвал за болното си дете, което се нуждае от спешно лечение в чужбина. Сумата за лечението била непосилна за жената, тъй като отглеждала сама своята дъщеря, съобщават от държавното обвинение.

Пълен шок: Мъж задигна кутия с дарения за дете с аутизъм

Мъжът проявил желание да помогне, като преведе парична сума на детето и поискал адрес за изпращане. Комуникацията с майката на момичето продължила и двамата си разменили контакти. Я.Г. започнал да се интересува за здравето на малкото момиченце. Запознал се чрез интернет пространството и с бабата на детето, която живеела в чужбина. Обвиняемият дори бил запознат с медицинска документация за заболяванията на детето, тъй като проявявал желание да помогне на семейството. Я.Г. се занимавал с фолклорно изкуство и му хрумнала идея да организира благотворителен концерт за детето, чрез който да се съберат повече пари за неговото лечение. Заел се с организацията на събитието, което било насрочено за края на май месец. Получавал подкрепа, съдействие и благодарност от роднините на момичето. Бабата на детето му съдействала и с пари за покриването на определени организационни плащания.

В следствие на организирания благотворителен концерт били събрани дарителски приходи в размер на 6190,40 лева – сума, която Я.Г. следвало да преведе по сметката на детето, за да бъде използвана за лечението му.

В началото ма месец юни, обвиняемият в присъствието на свидетели - участник в благотворителния концерт и телевизионен екип, превел по дарителска банкова сметка парична сума в размер на 3810,00 лева, като остатъка от 2372,02 лева не били преведени. В периода на познанството си с близките на болното дете, 43-годишният тогава мъж сключил четири договора за паричен заем със заемодател фирма за бързи кредити. Тъй като го притискали сроковете по погасяване заемите, натрупвали се и лихви към главницата, то обвиняемият на неустановена дата в седмицата след като приключил благотворителния концерт, решил да задържи за себе си и да се разпореди с част от събраната дарителска сума, а именно сума в размер на 2372,02 лева. С парите той покрил свои битови разходи, както и погасил част от потребителските си кредити.

Предстои делото срещу Я.Г. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да бъде осъден с „лишаване от свобода“ за срок от една до шест години.

Мая Йорданова
707 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини