Съдия да може да разследва главния прокурор, предлага правосъдното министерство

  • 20 юли 2022 15:13

  • 917
  • 10
Съдия да може да разследва главния прокурор, предлага правосъдното министерство
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Министерството на правосъдието предлага съдия, избран от съдии, да може да разследва главния прокурор. Този съдия ще бъде избиран от списък, одобрен от магистрати от върховния съд. От този списък ще се избира съдия на случаен принцип. Тези магистрати, които могат да разследват главния прокурор, трябва да са поне от окръжен съд, каза на пресконференция министърът на правосъдието в оставка Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“., предаде БТА.

След като бъде избран, съдията ще действа като прокурор и ще прецени дали да образува досъдебно производство срещу главния прокурор. Този магистрат ще има право сам да прецени дали да повдигне обвинения или да поиска временно отстраняване, обясни Йорданова.

Това са част от пакет предложения в законодателството, свързани с ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му и за подобряване на досъдебното производство, каза Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“..

Страната ни има сериозен проблем от години, описан в делото "Колеви срещу България" - липсва възможност главният прокурор да бъде разследван, каза тя.

Опитали сме се разследването на главния прокурор да е близко до това, каквото има като процедура за всеки български гражданин. Има само единици отклонения, каза заместникът на Йорданова Емил Дечев и посочи, че разследването в този случай може да се води от разследващ полицай, а не от следовател. Министерството на правосъдието (МП) предлага да няма вътрешноинституционален контрол над разследващия главния прокурор магистрат. Ще има обаче съдебен контрол.

Очакваме яростна съпротива, ще ни обвинят в противоконституционност, каза Дечев.

До днес се говориха общи приказки, днес даваме конкретни предложения. Опитахме се да постигнем максимума от тясното пространство, което имаме дадено от Конституцията и решенията на КС, коментира Емил Дечев.

Сред другите законодателни промени е възможността за обжалване на отказите на прокурор да образува дело. Това да може да става пред съд, предлага Министерството на правосъдието. Друго предложение е парламентът да не може да избира действащи прокурори и следователи за членове на ВСС.

През последните години прокуратурата избирателно прилага разрешителния режим за оповестяване на данни от досъдебни производства. Затова МП предлага конкретни критерии и съдебен контрол в тези случаи от особен обществен интерес, обясни Йорданова.

Лена Бориславова: Без убедително мнозинство срещу корупцията няма как да вървим напред

Правосъдното министерство предлага и съвсем нов текст срещу изтезанията.

България е поела ангажимент този закон да бъде приет след редица консултации, в т.ч. и Венецианската комисия. Той е обвързан и с Плана за възстановяване, посочи Йорданова и каза, че тези текстове трябва да станат действащи между март и юни догодина.

Тази реформа е ангажимент на държавата. Независимо дали в този или следващ парламент, с или без изменения, този закон трябва да бъде приет. Ако това не се случи, България няма да получи пари по Плана. От подобен ранг е и антикорупционният закон, посочи тя.

Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. каза още, че проверка е показала, че Георги Семерджиев, обвинен за тежката катастрофа на 5 юли, не е бил защитен свидетел и не е бил под охрана на бюрото за защита на свидетели.

Константин Тодоров
917 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2022.07.21 | 23:39

10
Мечтата на Йорданова , Хр.Иванов, Мирчев, Цонева и Атанасов е Дишева и Карелска да разследват Гешев.И двете са кухи лейки като Йорданова, но всички те бленуват за власт. Това е горчивата реалност.
народен глас

2022.07.21 | 11:38

9
изчезвай глиган отивай някъде да тичаш да отслабнеш
Умник Гюро

2022.07.21 | 10:29

8
Ваксините на Гейтс-Фаучи-Рокфелер са всъщност генно инженерни продукти. Генерално те действат в 2 направления. Първо, вкарват синтетични генетични ензими в човешките клетки, които предизвикват мутации и изменения на генетичния код. Човекът се превръща във Франкенщайновски хибрид, с разрушена имунна система и боледуващ непрекъснато. Става роб на фармацевтичните компании, докато накрая умре след поредната бустерна инжекция... Второ, ваксините съдържат нано-частици, които се възпроизвеждат непрестанно в човешкото тяло. Образуват се синтетични-емитерни структури - така наречените "моргелони". Човекът се превръща в рутер, способен да бъде направляван от разстояние чрез блу-туф и 5Джи технологии. Т.е. хората стават част от компютърните глобални мрежи... Хайде сега отивайте и се ваксинирайте, както сатанистите в България ви казват... Това е най-краткия път към ада.

2022.07.20 | 17:46

7
Тоя Гигс ще се маха!?
Пини,дървено човече,иди си с мир

2022.07.20 | 17:31

6
И си прибери минетчийката

2022.07.20 | 17:13

5
Ще му пръдне на Гешев на ДЕДОВИЯ.
Ристю

2022.07.20 | 15:50

2
Уф тая и за свирки не става, а аз га издигнах за мисирка.
Ййй

2022.07.20 | 17:10

4
В аналния двор другарки Червенкова
Рр

2022.07.20 | 16:32

3
А адвокат да разследва министерството на правосъдието... Пълни простотии...

2022.07.20 | 15:34

1
Надке,колкото и да се предлагаш,няма кой да те вземе

Добави коментар

Водещи новини