Прокурорите гласуват за свои представители в новия състав на Висшия съдебен съвет

  • 09 юли 2022 07:16

  • 639
  • 1
Прокурорите гласуват за свои представители в новия състав на Висшия съдебен съвет
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Прокурорите в страната ще гласуват днес за свои представители в новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Осем кандидати се борят за четирите места. Сред претендентите са председателят на Асоциацията на прокурорите и един от заместниците на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

Според Закона за съдебната власт (ЗСВ) изборът ще бъде редовен, ако са гласували повече от половината от прокурорите, включени в избирателния списък. Право на участие в избора имат всички 1 538 прокурори от страната, като 1 408 от тях са заявили електронното гласуване. 

ВСС отказа да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор

Изборният ден ще започне в 8:00 ч. и ще продължи до 18:00 ч. Магистратите подават вота си електронно и на хартия в съдебната палата. Избрани са тези, които имат поне половината от гласовете.

Ако тези условия не са изпълнени, то се преминава към балотаж. Той ще е на 10 юли. Тогава избирателната активност трябва да е поне 33 процента, а победители са тези, които имат най-висок резултат.

Кандидатите за членове на ВСС от квотата на прокурорите са: Окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов, който е и председател на Асоциацията на прокурорите; Пламен Петков, прокурор в Софийска районна прокуратура; Добринка Калчева, прокурор в Апелативна прокуратура Пловдив; Апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров; заместник-окръжния прокурор на Ямбол Димитринка Шкодрова-Георгиева; заместник-главният прокурор Красимира Филипова; европейският делегиран прокурор Станислав Стойков; прокурорът от Върховна касационна прокуратура Николай Любенов.

Калина Христова
639 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Това не е червения октопод!

2022.07.09 | 07:55

1
У нас живее бивш полицай, който твърдеше, че е работил в ДАНС, живее без регистрация, а като дойде на власт Петков стана депутат - електоратът му е циганин в боклука и наркодилъри, но сега има имунитет и може прави каквото иска. На мястото на Петков влезе Василев - същото дупе, само в профил. България ще се удави в криминал и наркотици с такива независими народни депутати. Само пълното преизбиране ще спаси държавата.

Добави коментар

Водещи новини