КПКОНПИ даде на НАП бивш кмет на Благоевград Камбитов

  • 28 юни 2022 11:40

  • 906
  • 0
КПКОНПИ даде на НАП бивш кмет на Благоевград Камбитов
© Булфото (архив)

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) изпрати уведомление до Националната агенция по приходите (НАП) за образуване на производство по принудително събиране на вземания от бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов. Става дума за заплащане на сумата от 97 877,18 лева, след решение за установяване на конфликт на интереси на КПКОНПИ, потвърдено изцяло по съдебен ред, информират от комисията.

На 14 март Върховният административен съд потвърди установяване конфликт на интереси на Атанас Камбитов. Производството срещу него е започнало по сигнал от орган на съдебната власт за това, че два имота - частна общинска собственост, са продадени на дружество „Старт 2015“ ЕООД, с управител и едноличен собственик на капитала счетоводителката на Камбитов.

Д-р Атанас Камбитов: Подкрепен от ГЕРБ кандидат за кмет на Благоевград си прави кампания на мой гръб - с груби лъжи и манипулации

В периода 25 септември - 3 октомври 2017 г., за 10 дни, като едноличен собственик на капитала и управител е вписан Атанас Камбитов. Той е провел извънредно Общо събрание на дружеството и е разпределил дивидент на самия себе си в размер на 79 800 лева от натрупаната и неразпределена печалба за 2015 и 2016 г. Сумата му е изплатена от счетоводител на дружеството по банков път. В същия ден, в който е взето решението за изплащане на дивидента, Камбитов продава дяловете си.

На 17 септември 2020 г. в Търговския регистър е вписана промяна на едноличния собственик на “Старт 2015” ЕООД, като новият е “Старт Груп 2020” ООД със съдружници Атанас Камбитов и дъщеря му. По този начин двата закупени през 2016 и 2017 г. имоти частна общинска собственост, преминават в собственост на дружество, в което съдружник е бившият кмет, участвал в продажбата им.

Като кмет той е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на единия общински имот, сключил е договор за продажба на другия общински имот, като и двете действия са извършени в частен интерес на свързано с него лице.

Със свое решение КПКОНПИ установи конфликт на интереси и на бившия заместник-кмет на  Стражица Георги Бянов. Производството срещу него е започнало по сигнал. В хода на проверката е установено, че той е подписал две платежни нареждания в полза на неговата съпруга. Тя е работила по граждански договор по Проект „Осигуряване на топъл обяд – 2016-2019“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Вместо да си направи самоотвод и да делегира правомощията си на друг заместник-кмет на Общината, Бянов е разпоредил плащания към съпругата си, с което е извършил действия в частен интерес в полза на свързано с него лице. Наложена му е глоба в размер на 5 000 лева.

Радина Лазарова
906 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини