ВАС: Закриването на специализираното правосъдие не противоречи на Конституцията

  • 22 юни 2022 16:39

  • 1678
  • 1
ВАС: Закриването на специализираното правосъдие не противоречи на Конституцията
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Пленумът на Върховния административен съд прие становища по делата за закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата и за мандата на члeновете на Инспектората на Висшия съдебен съвет. Относно закриването на специализираните наказателни съдилища и прокуратури, съдиите от Пленума на ВАС приемат, че то не противоречи на Конституцията, съобщават от пресслужбата на съда.

Относно преназначаване на съдиите и прокурорите от закриваните специализирани наказателни съдилища и прокуратури Пленумът на ВАС приема с 44 гласа „за“ и 37 „против“, че квотното преназначаване на магистрати и преместването на служители не е противоконституционно.  Върховните съдии приеха също, че няма противоречие с основния закон по въпроса за приключване  на досъдебните производства в други органи на съдебната власт.

Надежда Йорданова: Не виждам причина за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието

Върховните съдии приеха и становище по Конституционно дело № 7 от 2022 г., образувано по искане на Пленума на Върховния административен съд за тълкуване на следните тълкувателни въпроси: „Прекратяват ли се с изтичане на мандата им правомощията на главния инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет или същите продължават да изпълняват своите функции до избирането от Народното събрание на нов главен инспектор, съответно инспектори?“ и „Конституционно допустимо ли е преустановяване за неопределено време на дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на мандата на главния инспектор и инспекторите, и неизбиране на нови от Народното събрание?“.

Становището на мнозинството на съдиите от ВАС е, че правомощията на главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС не се прекратяват с изтичането на мандата и същите продължават даизпълняват функциите си до избирането на нови инспектори от Народното събрание. Съдиите от ВАС приемат също, че не е конституционно допустимо да се преустанови работата им за неопределено време.

Мая Йорданова
1678 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.06.22 | 17:42

1
Каскет, бай страври те чака. Строг но справедлив човек е......

Добави коментар

Водещи новини